Hlavní obsah

Sedmiletého chlapce odvedli sociální pracovníci přímo z třídy plné dětí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pracovnice sociálního úřadu, soudní úředník a matka odvedli přímo ze školní třídy ve slovenské obci Brehy v okresu Žarnovica sedmiletého Marka. Třída přitom byla plná dětí, Marco plakal a zoufale se držel učitelky. Marka od narození vychovávala babička, ale soud nyní svěřil jeho výchovu matce.

Foto: tvnoviny.sk

Sedmiletého chlapce odvedli sociální pracovníci přímo z třídy plné dětí. Záběr z videa

Článek

Případ otřásl Slovenskem. Udál se minulý pátek, ale slovenská média o něm informovala až nyní.

Matka dítěte v doprovodu zmíněných úředníků vešla do třídy v průběhu vyučování, načež úředníci oznámili, že se jedná o vykonání soudního rozhodnutí o odnětí chlapce.

Učitelka marně vyzývala, aby úředníci, kteří se ani nelegitimovali, odešli do ředitelny a situaci řešili tam. Marco se zoufale držel učitelky, ale úředníci ho nakonec z třídy odvedli.

Babička bojuje dál

O Marka se od narození starala babička, protože matka odjela do zahraničí. Okresní soud pak svěřil Marka do péče babičky, ale krajský soud tento rozsudek zrušil s odůvodněním, že matka má na syna větší nárok.

Babička chce bojovat dál. „Učiním vše, aby se Marco vrátil. Obrátím se třeba i k mezinárodnímu soudu. Je smutné, co se může stát ve státě, který si říká demokratický,“ řekla Denníku N.

Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny postup úředníků obhajuje. „Orgán sociálněprávní ochrany dětí je tím, kdo na požádání soudu poskytuje součinnost při výkonu rozhodnutí. Nerozhoduje o podmínkách a okolnostech výkonu rozhodnutí soudu,“ konstatovala Jana Lukáčová z ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská označila postup úředníků za neakceptovatelný.

Ředitelka školy chce podat trestní oznámení.

Nechtěné dítě

Média na případ upozornila až aktivistka Monika Kozelová. Ve svém blogu napsala, že Marco se narodil jako nechtěné dítě. Žena podle ní v roce 2008 podstoupila interrupci, která se však nezdařila, a na svět přišel Marco. Matka se pak v nemocnici měla domáhat náhrady škody, která jí vznikla nechtěným narozením dítěte.

Matka projevila zájem o dítě až letos. Soud jí vyhověl a pověřil soudního úředníka, aby jej babičce odebral. „Do třídy naběhli jako supi,“ řekla deníku Sme nešťastná babička, která vůbec netuší, kde teď Marco je. Některá média uvádějí, že by chlapec s matkou mohl být ve Švýcarsku nebo v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám