Hlavní obsah

Kozáci, kteří napadli Navalného, dostali peníze od vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kozáci, kteří v úterý před letištěm v Anapě na jihu Ruska napadli opozičního předáka Alexeje Navalného a jeho spolupracovníky, dostali v posledních třech letech ze státního rozpočtu desítky miliónů rublů. Upozornil na to ve středu ruský internetový list Gazeta.ru s odvoláním na dostupné údaje od samotných anapských kozáků a místních úřadů.

Foto: AP

Ruského opozičního vůdce Navalného napadli kozáci.

Článek

„Provokace může souviset s Navalného snahou politicky využít rolnický protest na Kubáni,” soudí deník.

Navalnyj se podle listu vydal na jih Ruska na pozvání rolníků, kteří žádají o podporu pro protestní hnutí v Krasnodarském kraji. To od února vystupuje proti agroholdingům zabírajícím farmářům jejich půdu za pomoci zkorumpovaných úřadů. Úspěšní podnikatelé naopak tvrdí, že mnozí z buřičů nemají žádný právní nárok na sporné pozemky, a proto si povolávají na pomoc opozici.

Bitka a zranění

Asi třicítka kozáků podle Navalného verze napadla jeho skupinu 35 lidí, včetně manželek a dětí. Jeden ze šesti zraněných musel být hospitalizován. Kozáci naopak tvrdí, že rvačku rozpoutal Navalnyj a jeho stoupenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruského opozičního vůdce Navalného napadli kozáci Video: AP

Policie zprvu jen přihlížela. [celá zpráva]

Útok zabránil Navalnému účastnit se úterní demonstrace rolníků. Silné policejní hlídky odradily část zemědělců a zbytek se při protestu vyvaroval politických hesel. Akci raději pojali jako shromáždění na podporu boje prezidenta Vladimira Putina proti korupci.

Kubáň je historicky spjata s kozáky. V Anapě podle listu působí dvě soupeřící kozácké organizace a na akci proti Navalnému se podílely obě. „Incident souvisí s celkovým úpadkem kázně v naší společnosti, a to nejen u kozáků,” řekl deníku Pjotr Dejnekin, který byl v letech 1998 až 2003 náčelníkem správy prezidentské kanceláře pro kozácké otázky.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země.

„Kozáci sami aktivně bojují proti sociální nespravedlnosti, a tak nechápu, proč zaútočili na Navalného. Ale kvůli pár lidem neodsuzujte všechny kozáky,” dodal. Připomněl, že právě kozáci se aktivně podíleli na připojení Krymu k Rusku, a to i v řadách speciálních sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám