Hlavní obsah

Jihosúdánští vojáci postřelili slovenskou lékařku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Nairobi

Vážné zranění utrpěla slovenská misijní lékařka Terézia Racková při útoku ozbrojenců v Jižním Súdánu. „Po dvou operacích roztříštěné pánve je ve stabilizovaném stavu a byla vrtulníkem převezena do Keni, kde jí čeká další operace,“ uvedl v úterý web Konference biskupů Slovenska.

Foto: Profimedia.cz

Sanitka v Jižním Súdánu. Ilustrační foto

Článek

V pondělí hodinu po půlnoci se lékařka vracela po odvozu pacienta do nemocnice, když na její automobil zaútočili tři ozbrojenci. Podle lokálních médií byli útočníci zadrženi. Patřili k armádní jednotce tzv. Joint Operation Unit, která má v oblasti zajišťovat bezpečnost civilistů v nočních hodinách.

Ministr informací státu Yei River Stephen Lodu Onesimo označil útok za „nedisciplinovaný a barbarský čin“. „Ambulance mají zvláštní povolení ministerstva zdravotnictví a nesmějí se zastavovat,“ uvedl.

Racková je členkou misijní kongregace služebnic Ducha Svatého a jako lékařka už pracovala v Itálii, Nizozemí, Německu, Rakousku, Irsku, Anglii, Indonésii a Ghaně. V Jižním Súdánu působila jako vedoucí zdravotního střediska sv. Bakhity ve městě Yei.

Reklama

Výběr článků

Načítám