Hlavní obsah

Ruské úřady měly před olympiádou v Soči pomáhat islámským radikálům zmizet ze země

Moskva

Ruská policie léta islámské radikály stíhala, ale před pár lety - v době příprav na olympijské hry v černomořském letovisku Soči pod úpatím neklidného Kavkazu - změnila taktiku. Vybrané extremisty oslovila a nabídla jim a zařídila odjezd za hranice. Tito radikálové pak skončili v Sýrii. Zjistila to agentura Reuters, Moskva to však popřela.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník ruských bezpečnostních sil v Ingušsku. Ilustrační foto.

Článek

„Ukrýval jsem se. Patřil jsem k ilegální skupině a byl jsem ozbrojený,“ vylíčil pro Reuters Saadu Šarapudinov, který ze severního Kavkazu plánoval svatou válku proti Moskvě, dokud ho v prosinci 2012 nezkontaktovaly úřady a nenabídly mu možnost, jak se vyhnout zatčení.

„Řekli mi: Chceme, abys odjel,“ popisuje nabídku na cestu za hranice 38letý Šarapudinov.

S dohodou po dlouhém rozvažování souhlasil a v srpnu 2013 ho vezl agent tajné služby FSB na letiště ve městě Miněralnyje Vody, kde mu předal pas na nové jméno a jednosměrnou letenku do Istanbulu. Nedlouho poté, co dorazil do Turecka, překročil hranici se Sýrií a přidal se ke skupině, jež později slíbila věrnost sunnitskému hnutí Islámský stát.

Ruská vláda kontakty s radikálními islamisty popírá. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o nepodloženou zprávu, zatímco Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina, prohlásil: „Ruské úřady nikdy s teroristy nespolupracovaly, ani s nimi nebyly v kontaktu. Žádná interakce nebyla možná. Teroristé v Rusku bývají rozdrceni. Vždycky to tak bylo, je a bude.“

Reuters se však podařilo zjistit totožnost dalších pěti ruských radikálů, o nichž jejich příbuzní i místní úředníci potvrdili, že z Ruska odjeli za přímé či nepřímé pomoci úřadů. Také oni skončili ve válečné Sýrii, kde pak loni ruské letectvo intervenovalo.

Olympiáda v Soči byla terčem

Podle svědků bylo cílem Moskvy zbavit se rizika teroristického útoku na ruském území, proto tajné služby a policie buď pomohly extremistům s odchodem, anebo přivřely oči, aby mohli radikálové utéct. Taková praxe podle Reuters trvala nejméně do roku 2014, kdy se v Soči uskutečnila zimní olympiáda, kterou islámští radikálové prohlašovali za svůj terč. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Nejmenovaný příslušník ruských speciálních sil ve výslužbě, který byl roky nasazen proti islámským radikálům na severním Kavkazu a právě on v Dagestánu vyjednal Šarapudinovův odchod, Reuters řekl, že federální úřady před hrami tlačily na místní správu, aby s povstalci něco udělala: „Řekli jim před olympiádou, že selhání se nepromíjí a ti, kdo selžou, skončí. Přitáhli jim šrouby.“

Šest radikálů, které se podařilo vystopovat, byli jen zlomek z celkového počtu lidí, kteří odešli z Ruska do bojů na Blízkém východě. Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov loni v prosinci uváděl počet 2900 lidí, přičemž více než 90 procent jich odešlo v druhé polovině roku 2013 a následujících dvou letech.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Záběr z propagandistického videa Islámského státu

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruština je podle Jekatěriny Sokirjanské z mezinárodní organizace International Crisis Group třetím nejčastějším jazykem mezi příslušníky Islámského státu, po arabštině a angličtině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám