Hlavní obsah

Německo migrantům vymýšlí práci. Dostávají euro na hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo zkouší nový způsob integrace přistěhovalců. Tamní úřady vyčlenily tisíce pracovních míst, které mohou žadatelé o azyl zaplnit, aniž by potřebovali zvláštní vzdělání nebo kvalifikaci. Kromě symbolické odměny jednoho eura, tedy asi sedmadvaceti korun za hodinu, migranti získávají možnost naučit se jazyk a přijít do kontaktu s Němci. Je ale otázka, zda to stačí.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Iráčan v uprchlickém zařízení ve vesnici Sumte v Dolním Sasku. Ilustrační snímek

Článek

Projekt má sice posloužit jen jako odrazový můstek na trh práce, někteří ekonomové ale o jeho efektivnosti pochybují.

V případě chronicky nezaměstnaných totiž kýžený efekt neměl, poznamenala agentura AFP. „Bylo vzácné, když to lidem pomohlo vrátit se na pracovní trh, protože se v takových zaměstnáních naučí jen velmi málo,“ vysvětlil Ronald Bachmann z Raoul Wallenbergova institutu pro lidská práva.

Dává mi to možnost učit se jazyk. Navíc nemusím jen tak stát, aniž bych věděl, co dělat
třiadvacetiletý Iráčan Zajíd

Sami přistěhovalci, kteří se zapojili, si nicméně možnost pracovat podle AFP pochvalují. Už jen proto, že mají co dělat v době, než úřady vyřídí jejich žádost o azyl.

„Umožňuje mi to kontakt s německými dobrovolníky, kteří přicházejí rozdávat jídlo a dává mi to možnost učit se jazyk. Navíc nemusím jen tak stát, aniž bych věděl, co dělat,“ řekl AFP třiadvacetiletý Zajíd. S otcem a sestrou před půl rokem uprchl z města Hilla asi sto kilometrů jižně od Bagdádu.

Vyřízení žádosti o azyl trvá týdny a někdy i měsíce, přičemž žadatelé v mezičase v Německu nesmějí pracovat. Umělé pracovní pozice odměňované jedním eurem mají tento problém vyřešit (minimální hodinová mzda je v Německu 8,50 euro, pozn. red.).

Přilepšení ke kapesnému

Již zmiňovaný Zajíd pro ostatní migranty prostírá, krájí chleba, servíruje jim jídlo a uklízí po nich ze stolů. Dostává za to odměnu 1,05 eura. Měsíčně si tak ke „kapesnému“ pro migranty ve výši 143 eur (3 863 korun) vydělá maximálně 84 eur, tedy necelých 2 270 korun.

Na pracovních místech za euro totiž migranti mohou odpracovat maximálně dvacet hodin týdně.

V Berlíně je takto zaměstnáno 3 925 migrantů. V Bavorsku, kde je žadatelů nejvíc, práci za euro přijalo na 9 tisíc azylantů. Podobných nabídek by mělo přibývat. Ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová slibuje, že jich vznikne až sto tisíc.

Za loňský rok přišlo do spolkové republiky 1,1 miliónu migrantů. Nově se teď budou moci ucházet o místo v úklidových firmách, nejrůznějších sociálních zařízeních a technických službách měst.

Šéf odborů Reiner Hoffmann ale upozorňuje, že Německo potřebuje mnohem ambicióznější plány na integraci nově příchozích.

„Ve skutečnosti dotujeme vyčleňování z trhu práce,“ přidal se Holger Schaefer z Kolínského institutu pro ekonomický výzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám