Hlavní obsah

V řeckém táboře šlo expertům EU o život, byl mezi nimi i Čech

– Lesbos
Právo, Radim Vaculík

Koncem dubna se v táboře Moria, určeném pro uprchlíky, na řeckém ostrově Lesbos odehrály podle zjištění Práva v průběhu tří dnů hned dva vážné incidenty.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Běženci čekají ve frontě na registraci v táboře Moria.

Článek

Během toho prvního při nepokojích migrantů šlo 23. dubna o život i přítomným zhruba deseti expertům z Evropské unie včetně jednoho z českého ministerstva vnitra.

Řecká policie navíc nechala tyto úředníky z Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO), kteří pomáhají s azylovými procedurami a případně s vrácením uprchlíků do Turecka, napospas rozlícenému davu. Z tábora se stáhla, přestože v něm vypukl požár poté, co migranti zapálili kontejnery.

Naštěstí ale experti uvěznění uvnitř tábora přivolali policisty z agentury Frontex, která má na starost obranu vnějších hranic EU, nikoli však ochranu azylových pracovníků.

Stáhli je z práce

I přesto, že tedy lidé z Frontexu žádnou pravomoc zasáhnout neměli, azylové pracovníky z místa vzpoury dostali po dvou hodinách incidentu ven.

Do druhé bouře uprchlíků o tři dny později se pak nechtěně připletli další dva Češi, ale ani jim se naštěstí nic nestalo. Zjištění Práva o zmiňovaných nepokojích potvrdilo redakci ministerstvo vnitra s tím, že tehdejší situaci okamžitě řešily nejvyšší politické špičky obou zemí.

Za Česko to byl přímo ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který obratem poslal do Řecka velmi ostrou nótu s požadavky na co nejrychlejší zajištění bezpečnosti expertů z EASO ze strany řeckých bezpečnostních složek.

„Ta situace byla vážná tak, že i samotné vedení té agentury (EASO), pod kterou ti experti působí, jim následně zakázalo jít do práce do doby, než řecká policie ten stav zlepší. Pokud by to neudělalo, stáhli bychom je odtamtud sami, protože jsme měli obavu o jejich zdraví. Řecká policie to nezvládala a ti lidé se dostali do ohrožení,“ potvrdil včera Chovanec.

„Řekli jsme Řekům, že dokud si to nevyřeší, tak tam ti lidé, kteří jim s migranty pomáhají, prostě nebudou chodit,“ konstatoval ministr.

A Řekové tentokrát zareagovali rychle, v řádu dnů. Přijali řadu opatření, například nechali v táboře vybudovat únikové východy pro personál i zmiňované pracovníky z EU, doplnili středisko o hasicí přístroje a navíc každému expertovi řešícímu azylová řízení s migranty nainstalovali k jeho stolu alarm – tlačítko, které v případě ohrožení zmáčkne a přivolá tím policii.

Chovanec připomněl, že následně na ostrov Lesbos dorazila téměř třicítka českých policistů, která má nyní mimo jiné na starosti i bezpečnost pracovníků tohoto azylového úřadu.

Útočili mladí výrostci

První vážnější incident se podle zjištění redakce odehrál 23. dubna v části střediska, kde jsou umístěni nezletilí uprchlíci bez doprovodu, tedy vesměs mladí výrostci, kterým tam chybí starší autorita.

A nelíbilo se jim, že nemohou z místa odejít a stále nemají informace o tom, co s nimi bude, respektive že se ty informace každý den měnily.

Chovanec ale nastínil ještě jiný problém nepokojů. „V tom táboře byly určité neshody mezi jednotlivými etniky, a to i kvůli tomu, že tam docházelo k výběru lidí, jež se musí vrátit zpět do Turecka, odkud se na Lesbos dostali,“ nastínil ministr.

Podle šéfa oddělení zahraničních projektů ministerstva vnitra Adama Kittla se bezpečnostní situace na ostrově zdramatizovala poté, co 20. března vstoupila v platnost dohoda mezi EU a Tureckem o návratu uprchlíků, kteří se do Řecka dostali po tomto datu a dál se z ostrova Lesbos nemohli dostat.

A zmíněné incidenty prý byly jen vyústěním napjaté situace. „Byla to jakási vzpoura či demonstrace, kterou navíc vyvolal fakt, že uprchlíci nemohli z tábora Moria ani na chvíli na propustku ven. Došlo k vyhrocené situaci, kdy ti lidé vzali kontejnery s odpadky, vzali toaletní papír, zapálili ho a snažili se to pak prohodit skrz. Navíc to tam začali demolovat,“ přiblížil začátek prvního z incidentů Kittl.

Řecká policie nezasáhla

Řecká policie tomu podle něj pouze přihlížela a nezasáhla, přestože se do vzpoury přidávalo čím dál víc lidí. „Ten prostor byl přitom uzavřen a uvnitř něj byli naši experti včetně jednoho Čecha, kteří nemohli ven,“ podotkl Kittl.

Jediná cesta podle něj vedla právě přes místo, kde byli vzbouřenci, takže se dostali do pasti. Naštěstí ale zasáhli příslušníci z již zmiňovaného Frontexu.

„Nakonec někdo zavolal kolegům z Frontexu, kteří tam přišli, pomohli jim, udělali koridor a evakuovali je ven skrz ten rozzuřený dav,“ řekl Právu Kittl.

I když se tedy odborníci z EASO dostali do bezprostředního nebezpečí, nikdo z uprchlíků na ně přímo nezaútočil.

„Oni vůči nim nemají žádné agresivní a negativní postoje, šlo hlavně o frustraci z toho, že tam jsou dlouho a stále zavření,“ uvedl zástupce vnitra.

Doplnil, že při dalších nepokojích o tři dny později se do ohrožení dostali jiní dva Češi.

„Byl to víceméně ten samý incident jako ten první, ale naštěstí už ne tak zásadní. Ani při jednom z nich nebyl nikdo z expertů zraněn,“ poznamenal Kittl s tím, že pouze jeden z tlumočníků si poranil ruku při snaze přelézt plot, na němž byl natažen ostnatý drát.

Nyní už prý vše v táboře Moria víceméně funguje, ochrana je zajištěna a v případě dalších incidentů už mají azyloví úředníci díky instalaci únikových východů kudy utéct.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám