Hlavní obsah

Německo viní Rusy z hackerských útoků na státní instituce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá rozvědka BfV obvinila Rusko, že stojí za loňskými kybernetickými útoky na počítačové systémy spolkového parlamentu a čtvrtečními útoky na centrálu vládní politické strany CDU Angely Merkelové. Konkrétně měly podle šéfa BfV Hans-Georga Maassena za útoky stát hackerské skupiny Sofacy/APT 28 a Pawn Storm, která má vazby na Kreml. Moskva se k nařčení Berlína zatím nevyjádřila.

Ilustrační foto

Článek

Do parlamentního informačního systému se loni v květnu kdosi snažil nainstalovat malware, který by hackerům zpřístupnil data z počítačů všech zákonodárců i dalšího personálu úřadu. Útok vedl ke čtyřdenní odstávce vnitřní sítě.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že terčem útoku ruských hackerů se staly i servery v berlínském sídle CDU, tedy vládní strany kancléřky Merkelové.

„Kybernetický prostor je místo, kde se vedou hybridní války. Otevírá to úplně nové pole působnosti pro špionáž a sabotáž,“ cituje šéfa BfV BBC.

Sofacy/APT 28 byla podle německých odborníků na kybernetickou bezpečnost zformována v roce 2004 a od té doby stála za řadou útoků na nejrůznější německé finanční i státní instituce. Cílem útoků je podle Maassena především získat zpravodajské informace.

Útoky už trvají celé roky

Některé útoky BfV podle svého vyjádření monitoruje už celé roky a výjimkou nebyly ani snahy získat přístup k informacím o zabezpečení kritické infrastruktury, jako jsou například elektrárny.

„Aktivity monitorované BfV jsou většinou o snaze získat informace, jde tedy o špionáž. Ruské tajné služby nicméně ukázaly, že jsou schopny i sabotáže,“ potvrdil agentuře AFP šéf německé tajné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám