Hlavní obsah

Máme vás na mušce, vzkazuje Moskva Rumunsku a Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rumunsko a Polsko se mohou stát „objekty odvetných akcí” Ruska v případě dalšího rozmísťování nových zbraní na svém území. Napsal to v pátek ruský list Novaja gazeta. Souvisí to se čtvrtečním zprovozněním protiraketového systému USA v Rumunsku a výstavbou podobného zařízení v Polsku, která byla zahájena v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Test ruského raketového komplexu operativně taktického určení Iskander-M.

Článek

Oba systémy budou součástí štítu chránícího evropské členy Severoatlantické aliance před balistickými raketami. Podle Washingtonu a Bruselu není štít namířen proti Rusku, nýbrž proti případným střelám vypáleným z Blízkého východu, zejména z Íránu.

Moskva ale trvá na tom, že jde o ohrožení bezpečnosti Ruska, a oznámila, že podniká příslušné odvetné kroky.

Zařízení může odpalovat i útočné střely, tvrdí Rusko

Vojenský expert generálplukovník Jurij Netkačev podle deníku Novaja gazeta uvedl, že americké protiraketové zařízení umístěné v Rumunsku bude mít za následek změnu zamíření ruských operačně taktických raket a jiných velice přesných zbraní na tyto nové cíle. Objasnil to tím, že odpalovací zařízení instalovaná v Rumunsku mohou vypouštět nejen rakety protivzdušné obrany, ale i střely s plochou dráhou letu, které jsou schopné zaútočit na strategické objekty v západní a centrální části Ruska.

"To není žádná senzace, protože oficiální představitelé v Moskvě již dříve opakovaně říkali, že Rusko přijme nezbytná vojensko-technická opatření v případě posunu infrastruktury NATO k ruským hranicím," poznamenal generál.

Podle náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil armádního generála Valerije Gerasimova jsou tři důvody pro nutnost ruských protiopatření. Patří k nim i již zmíněná skutečnost, že z protiraketových systémů v Rumunsku a Polsku bude možné vypouštět střely s plochou dráhou letu Tomahawk.

Ohrožení ruských družic?

Druhým důvodem je, že protiraketový štít, který USA budují v Evropě, v Tichomoří a na svém území, bude schopen útočit na balistické rakety odpalované z moře i ze země ve všech fázích jejich letu. Tyto rakety mají kromě USA jen Rusko a Čína, z čehož Gerasimov usuzuje, že je štít namířen právě jen proti Číně a Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní zprovoznění protiraketového systému USA v rumunském DeveseluVideo: Reuters

A zatřetí, "pokračování v realizaci protiraketových plánů USA a NATO znamená reálnou hrozbu pro ruské strategické jaderné síly". Náčelník generálního štábu je přesvědčený, že komplexy Aegis, jež mají být nasazeny i v Rumunsku a Polsku, mají "významný protidružicový potenciál, který ohrožuje fungování ruského orbitálního uskupení kosmických aparátů".

Moskva: Můžeme to zlikvidovat

K případné likvidaci amerických protiraketových komplexů v Rumunsku a Polsku Rusko zbraně má, uvádí Novaja gazeta. Nabízejí se především střely s plochou dráhou letu systému Kalibr NK odpalované z moře, které se osvědčily při zásazích v Sýrii a které mohou nést konvenční i jaderné hlavice. Mají dolet až 2600 kilometrů, takže z Černého moře zaručeně zasáhnou jakýkoli cíl na území Rumunska i Polska.

Použít by bylo možné i střely s plochou dráhou letu Х-101/102 odpalované ze strategických bombardérů. I ty byly podle médií použity v Sýrii a lze je rovněž vybavit konvenčními i jadernými hlavicemi. Dolet prý mají až 5000 kilometrů, takže letouny, z nichž jsou odpalované, mohou zůstat mimo dosah protivzdušné obrany případného protivníka.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Reuters

Vypálení střely Tomahawk z torpédoborce USS Preble (archivní záběr)

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Využít by bylo možné i raketový komplex operativně taktického určení Iskander-M, který již podstoupil úspěšné testy, dodává Novaja gazeta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám