Hlavní obsah

V syrském městečku zmasakrovali alávity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Na jihu provincie Hamá islámští radikálové pozabíjeli a odvlekli neupřesněné množství obyvatel města Zárá, uvedly ve čtvrtek syrské vládní zdroje. V oblasti bojují vládní jednotky s Frontou an-Nusra a několika dalšími uskupeními. Exilová skupina SOHR monitorující dění v Sýrii uvedla, že městečko obývané alávity ve čtvrtek obsadila Fronta an-Nusra.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci syrské Fronty an-Nusra

Článek

„Teroristické skupiny pronikly do města Zárá a podnikly masakr na místní obyvatele, když unesly velký počet dětí a žen,“ řekl policejní zdroj z velitelství v Hamá státní agentuře SANA. Policejní zdroj dodal, že útočníci zničili domy a ukradli majetek obyvatel.

Počet obětí ale neuvedl ani premiér Vaíl Halkí, který masakr odsoudil jako odporný zločin.

O městečko obývané alávity, ke kterým patří prezident Bašár Asad, se podle AP bojovalo ve středu a vzbouřenci ho obsadili. AP uvedla, že po boku Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu bojovaly skupiny Ahrár aš-Šám a Fajlak ar-Rahman.

Rusko požadovalo salafistickou skupinu Ahrár aš-Šám zařadit na seznam teroristických organizací, návrh ale v Radě bezpečnosti tento týden neprošel, protože pro něj nehlasovalo všech patnáct členů RB OSN.

Související téma:

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci fronty Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu dobyli město Ariha na severozápadě Sýrie.

Rusko chtělo na seznam zařadit Ahrár aš-Šám a další uskupení, Džaíš Islám, ještě před jednáním mezinárodní skupiny ISGS podporující Sýrii, která se má sejít 17. května ve Vídni a má hledat politické řešení syrské krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám