Hlavní obsah

Místo brdského lesa Rumunsko. Američané spouštějí radarový štít

Washington

Spojené státy spouštějí protiraketový štít, který měl být podle původních plánů umístěn také v brdském lese. Radar s antiraketami oficiálně zprovozní zástupci USA a NATO ve čtvrtek na letecké základně u vesnice Deveselu na jihu Rumunska, uvedl server Star and Stripes a agentura Reuters.

Článek

Systém bude spuštěn devět let poté, co s jeho plány přišel bývalý americký prezident George W. Bush. Jeho vláda chtěla v ČR umístit radar a v Polsku sila s antiraketami. Vysvětlovala, že štít má chránit evropské spojence před hrozbami nepřátelských režimů v čele s Íránem a Severní Koreou a doplní prvky protivzdušné obrany v Kalifornii a na Aljašce.

Rusko se však ohrazovalo tvrzením, že štít je zaměřen proti němu a důrazně proti němu protestuje i poté, co původní plány zrušil Bushův nástupce Barack Obama. [celá zpráva]

O původních plánech štítu, který měl být v ČR čtěte zde:

Obama rozhodl, že systém má být flexibilnější, levnější a zapojený víc do obranné struktury NATO. O umístění začala jeho administrativa namísto s ČR jednat s Rumunskem, Bulharskem, Tureckem či Nizozemskem. Od té doby byl v roce 2011 spuštěn do provozu americký radar v Turecku, své fregaty vybavilo radary Nizozemsko a ve Španělsku působí čtyři americké lodě s prvky protivzdušné obrany.

Nyní jsme schopni ochránit (země) NATO v Evropě
Robert Bell, velvyslanec USA při NATO

To, že je připravena rumunská složka štítu, teď ohlásil americký velvyslanec v NATO Robert Bell.

„Nyní jsme schopni ochránit (země) NATO v Evropě,“ prohlásil a jedním dechem zopakoval, že systém není namířen proti Rusku.

„Íránci rozšiřují své možnosti a my musíme být o krok napřed,“ vysvětlil jen dva dny poté, co z vedení íránské armády zaznělo oznámení o provedené třetí zkoušce balistické střely s doletem 2000 kilometrů, které však následně popřel íránský ministr obrany.

Na rumunskou základnu, která byla znovu zprovozněna v loňském roce, Američané umístili protivzdušný radarový systém Aegis s protiraketovými střelami RIM-161 Standard Missile 3, označovanými zkratkou SM-3.

Napětí mezi NATO a Ruskem

Budování štítu se nelíbí Rusku, jehož velvyslanec při NATO Alexandr Gruško řekl před pár týdny agentuře Reuters, že „by mohl ohrozit stabilitu a strategická aktiva Ruské federace“.

Moskva také kvůli tomu loni pohrozila Dánsku jaderným útokem, pokud se jeho námořnictvo zapojí do protiraketového systému. [celá zpráva]

Dánsko modernizuje přinejmenším jednu loď tak, aby mohla nést obranný systém proti balistickým střelám.

Americká strana označuje ruské reakce na štít za „strategickou paranoiu“. Dusno mezi USA a jejich spojenci na jedné straně a Ruskem na druhé ale nedělá jen štít.

Rusům je trnem v oku také posilování NATO u východních hranic Aliance v reakci na ruský zábor Krymu a válku na východní Ukrajině, v níž Moskva podporovala separatisty.

USA plánují vyslat do Polska a pobaltských států posily, které budou pravidelně rotovat. [celá zpráva]

Protiraketový systém Aegis

  • Protiraketový systém Aegis (Aegis Ballistic Missile Defense System) je mobilní součástí americké protiraketové obrany. Prvky systému Aegis bývají umístěny především na hladinových plavidlech.
  • Primárně je určen k ničení balistických raket krátkého a středního doletu v jakékoli fázi jejího letu.
  • Základ systému tvoří námořní radar AN/SPY-1 vyráběný zbrojovkou Lockheed Martin. Radar je schopný sledovat naráz až 100 cílů, a to na vzdálenost do sta námořních mil (asi 190 kilometrů).
  • K ničení cílů, které radar zachytí, slouží antirakety SM-3 umístěné na lodích. Ty jsou vybaveny hlavicí, jejímž nárazem dojde k destrukci cíle.

Rusové zase budují tři nové divize na západě a jihu země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám