Hlavní obsah

Útočník z bavorského nádraží skončil na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafing
Aktualizováno

Muž, který v úterý na nádraží v bavorském Grafingu pobodal čtyři lidi, skončil na psychiatrické klinice. Sedmadvacetiletý rodilý Němec Paul H. je podle soudce trestně nezpůsobilý, uvedla televize n-tv. Jeden z pobodaných cestujících bodným zraněním podlehl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pobodal na nádraží v Grafingu čtyři lidi, jeden zemřelVideo: Reuters

 
Článek

Paul H. z Hesenska tak podle agentury AP zřejmě bude minimálně částečně zbaven trestní odpovědnosti.

K útoku došlo v úterý ráno na nádraží v obci Grafing východně od Mnichova. Oběti si muž s největší pravděpodobností vybral náhodně.

O rozhodnutí o umístění na psychiatrické oddělení ve středu rozhodl soud za zavřenými dveřmi. Policie nadále jeho činy vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu.

Muž přišel v úterý okolo páté ráno na železniční stanici bos. Nastoupil do čekajícího příměstského vlaku, několikrát bodl do zad jednoho z cestujících a na nástupišti napadl další tři muže. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Padesátiletý cestující svým zraněním později podlehl. Všechny oběti jsou mužského pohlaví.

Policie vyloučila, že šlo o islámského radikála. Několik svědků útoku v úterý uvedlo, že křičel Alláhu akbar (arabsky „Bůh je veliký”) a „vy nevěřící”.

Na psychiatrii už jednou byl

Prarodiče sedmadvacetiletého muže mnichovskému deníku tz řekli, že už o víkendu žádali hesenskou policii, aby jejich vnukovi nařídila povinnou psychiatrickou léčbu.

Policisté to ale podle ČTK odmítli s odůvodněním, že muž není nebezpečný sobě ani okolí. Prarodiče následně muže sami dovedli na psychiatrickou kliniku, on ji však během dne opustil a domů se již nevrátil. Místo toho zamířil do Bavorska.

Lothar Köhler, který vede vyšetřování, na tiskové konferenci řekl, že útočník přicestoval v pondělí večer do Mnichova a pravděpodobně chtěl pokračovat v cestě do Rakouska.

Do zhruba třináctitisícového Grafingu, který si zřejmě vybral náhodně, se dostal posledním nočním vlakem. Noc strávil na tamním nádraží a ráno zaútočil.

Podle vyšetřovatelů, na které se odvolává ČTK, působil útočník zmateným dojmem a přiznal se, že několik dní před činem bral drogy. Nejsou informace o tom, že by se před činem nábožensky radikalizoval nebo že by měl kontakty s islamistickými skupinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám