Hlavní obsah

Turecko nepostaví před soud podezřelého ze zabití ruského pilota

Turecká justice se rozhodla nestíhat podezřelého ze zabití jednoho ze dvou pilotů ruského bombardéru, který turecké stíhačky loni v listopadu sestřelily u hranic se Sýrií. Incident vedl k prudkému zhoršení rusko-tureckých vztahů.

Foto: Reuters

Sestřelená stíhačka

Článek

Policie v Izmiru na jihu Turecka koncem března zadržela Alparslana Çelika, kterému Moskva připisuje odpovědnost za zabití velitele ruského bombardéru Su-24M v době, kdy se po katapultování snášel na padáku k zemi. Nyní ale prokuratura podle místních médií stáhla obvinění proti Çelikovi, který ve vazbě strávil 37 dnů.

Tuto zprávu později potvrdil i Çelikův advokát, podle kterého ale jeho klient zůstává ve vazbě kvůli podezření z ilegálního držení zbraně.

Çelik bojoval v Sýrii na straně Turkmenů, podporovaných Ankarou. Policisté jej i se 13 společníky zadrželi v restauraci, protože u sebe měli útočnou pušku a nejméně dvě pistole.

Chlubil se novinářům

Po sestřelení ruského bombardéru se Çelik chlubil novinářům, že právě on a jeho lidé stříleli po pilotovi na padáku. Po zatčení ale tvrdil, že rozkázal zajmout Rusa živého, ale navzdory jeho rozkazu jej povstalci zastřelili. Tuto verzi podle prokuratury potvrdila videa natočená po sestřelení letadla.

Posádka stroje se katapultovala, avšak zachránit se podařilo jen jednoho ze dvou letců. Při záchranné operaci přišel o život i příslušník ruské námořní pěchoty.

Incident prudce zhoršil rusko-turecké vztahy. Ankara tvrdí, že sestřelený bombardér narušil turecký prostor a že jej opakovaně varovala, než jej sestřelily stíhačky. Moskva to popírá a tvrdí, že letoun byl sestřelen nad Sýrii. V reakci Rusko uvalilo na Turecko sankce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Turci sestřelili ruský bombardér

Ruský stíhací bombardér Suchoj Su-24 se v úterý zřítil v Sýrii u tureckých hranic, uvedla stanice CCN Türk. Podle ní byl letoun sestřelen, když narušil turecký...

Výběr článků

Načítám