Hlavní obsah

Slovensko se stalo pro Polky potratovou zemí

Právo, ivi, Bratislava
Bratislava

Na Slovensku údajně podstupuje interrupci stále víc žen z Polska. Má totiž jeden z nejliberálnějších potratových zákonů v Evropě a proti západním zemím zde vyjde interrupce o polovinu levněji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tento trend se pravděpodobně udrží i v nejbližších letech, protože polská konzervativní vláda chce opět zpřísnit výjimky pro povolení interrupcí, poukázal deník Sme. Důvodem k potratu by nově nemělo být ani otěhotnění po znásilnění. [celá zpráva]

Polky láká na druhou stranu Tater nejen legálnost potratů, ale i to, že je tamní lékaři provádějí rychle a diskrétně.

„Nemusí předložit žádné dokumenty nebo výsledky testů. Všechna vyšetření budou vykonána na naší klinice,“ píše například web soukromé kliniky Mediklinik Levice. Interrupce tam vyjde na 370 eur (zhruba 10 tisíc korun). Je to o polovinu méně, než například v Německu nebo Nizozemí.

O tom, kolik Polek podstoupí na Slovensku interrupci, však nejsou žádné oficiální údaje. Deník Sme uvedl, že v den, kdy jeho redaktoři připravovali reportáž, se v levické klinice přihlásily dvě zájemkyně z Polska.

Mnohé však naznačují celková čísla. Na Slovensku bylo loni vykonáno 5,3 umělého přerušení těhotenství na tisíc žen v reprodukčním věku, v Levicích to bylo až 13,9.

Navzdory liberálnímu potratovému zákonu, počet interrupcí na Slovensku klesá. V roce 1997 bylo v zemi vykonáno 21 tisíc takových zákroků, loni to bylo sedm tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám