Hlavní obsah

Kdyby Kotleba nechyboval, mohl mít dvojnásobek poslanců, říká odborník na extremismus

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Marian Kotleba a jeho Lidová strana Naše Slovensko sami o sobě hrozbu pro slovenskou demokracii nepředstavují. Jsou jen logickým výsledkem radikalizace frustrovaných voličů. Skutečnou hrozbu představují ještě extrémnější uskupení. V rozhovoru pro deník Právo to řekl odborník na extremismus Radovan Bránik. Potenciál extremistické scény je podle něj zhruba dvojnásobný, než 8 procent, které ve volbách získala LSNS.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

Jak hodnotíte vstup Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) do parlamentu? Je tato strana neonacistická? Je Kotleba fašista?

LSNS je stranou jednoho muže a její personální politika je katastrofální. Přímo pro Kotlebu je sice osm procent (zisk strany v březnových volbách - pozn. redakce) příjemným bonusem, ale reálný potenciál extrémistické scény je zhruba dvojnásobný.

Nebýt dalšího z mnoha podrazů a zničení šancí pro společnou radikální kandidátku, mohl být Kotleba lídrem druhé nejsilnější politické strany. Kotleba je přesvědčeným fašistou a mnozí z členů jeho strany jsou nekompromisní rasisté. V oficiálních stanovách strany to však není možné detekovat.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Bránik

Dokazuje 200 tisíc hlasů odevzdaných této straně nárůst extremismu na Slovensku?

Je prvním oficiálním potvrzením dávno známého faktu, že reálný politický potenciál voličů dlouhodobě nespokojených s výkonem politiky a státu je mnohem, mnohem vyšší, než se většina elit domnívala. Problémem je, že samotné zvolení Kotleby do parlamentu o nárůstu extrémismu nedokazuje téměř nic, protože ho ze skutečných extrémistů volilo jen malé procento.

Většina jeho voličů pochází z voličských základen bývalých standardních politických stran, které postupně ztratily důvěryhodnost. Kotlebovi se podařilo stáhnout jejich podporu na svou stranu a dosáhnout, že ignorují nebo podmíněně tolerují jeho fašizoidní tendence. Politikům se na Slovensku podařilo nemožné - přesvědčili voliče, že fašista je menší zlo, než zkorumpovaný zloděj eurofondů.

Je LSNS hrozbou pro demokratický systém?

Přímou hrozbu nepředstavuje, každý z jeho poslanců přísahal na ústavu demokratické republiky. Pokud by ji porušil, ztratí mandát na výkon funkce. Kotleba samozřejmě testuje hranice a v nejbližším čase čeká náš bezpečnostní systém několik crashtestů, cílem kterých bude vyvolat konflikt a zvýšení napětí ve společnosti.

Jednoduše chce vyprovokovat stát k neadekvátní reakci a do jisté míry se mu to už daří. Skupina lidí z justice a represivního aparátu vážně uvažuje nad tím, že by se pokusila zrušit a zakázat LSNS. Jinak řečeno na chvíli vypnout demokracii, obejít legální volby a pak ji zase zapnout. Pro Kotlebu by nebylo většího požehnání, pokud by se o to někdo skutečně pokusil. Na další volební kampaň by už nemusel utratit jediné euro a jeho podpora by raketově vzrostla.

Úlohu oběti systému zvládá Kotleba dokonale. Jedinou správnou odpovědí na jeho nástup je důsledné a nekompromisní dodržování zákona. Nikoho nesmí ani napadnout zasahovat proti němu mimo rámce platného zákona.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Kotleba

Existují na Slovensku ještě extrémnější seskupení?

Existují a Kotlebu velká část z nich už dávno přestala respektovat. Část z nich ho podmíněně podporuje a na darebáckých webech se o této strategii dočtete vše potřebné. Tvrdí, že není až také důležité, kdo řídí buldozer, když jde zbourat systém.

Většina skutečných extrémistů však Kotlebu už léta považovala za zrádce. Přesvědčením jsou si podobni, ale Kotleba je typem oportunistického politika sledujícího vlastní zájmy. Větší riziko představují idealisté, jejichž cíle jsou vyšší.

V čem vidíte riziko dalšího vývoje na Slovensku?

V tom, že na Slovensku neexistuje ani náznak společenské síly schopné poskytnout frustrovanému voliči jakoukoli smysluplnou alternativu. Směřujeme ke stavu, že v dalších volbách bude Kotleba prohlášen za menší zlo stejným způsobem, jakým se povedlo zlepšit jméno Slovenské národní strany (SNS), která je dnes součástí vládní koalice společně s Maďary.

To byla ještě měsíc před volbami nepředstavitelná varianta. SNS přitom ve skutečnosti neprošla žádnou zásadní změnou a jsou to stále stejní darebáci. Kotleba bude za čtyři roky stejným fašistou se sklony k rasové nesnášenlivosti, jakým je dnes. Jediné, co se změní, bude, že na scénu vstoupí síla, která už vůbec nebude respektovat systém.

Reklama

Související témata:

Související články

Kotleba chce v parlamentu uctít Jozefa Tisa

Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba požádal ve čtvrtek předsedu parlamentu Andreje Danka, aby si slovenští poslanci v pondělí 18. dubna...

Výběr článků

Načítám