Hlavní obsah

Američané a Britové posílají vojáky do Gruzie, Moskva hovoří o destabilizaci regionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Tbilisi

Moskvu pobouřilo plánované armádní cvičení Spojených států a Velké Británie Severoatlantické aliance v Gruzii. Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo NATO, že se snaží destabilizovat Kavkaz. Tbilisi roky usiluje o vstup do Aliance navzdory odporu Moskvy.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

"Považujeme tento konstantní vývoj NATO v Gruzii za provokaci, která směřuje záměrně k destabilizaci vojensko-politické situace na Kavkazu," uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. Cvičení má začít příští týden.

Rusko a prozápadně orientovaná Gruzie se střetly v krátké válce v roce 2008 o Jižní Osetii, území, které se od Gruzie s ruskou pomocí odtrhlo.

Po tomto konfliktu Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, dalšího separatistického gruzínského území sousedícího s ruským územím. Dvoutýdenních manévrů, nazvaných Noble Partner, se od 11. května v Gruzii zúčastní asi 1300 amerických, britských a gruzínských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám