Hlavní obsah

Londýn bude mít muslimského starostu

Londýn
Aktualizováno

Novým starostou Londýna bude labourista Sadiq Khan. Porazil svého rivala z konzervativní strany Zaka Goldsmitha. Vystřídá v křesle konzervativce Borise Johnsona a stane se vůbec prvním muslimským starostou metropole v západním světě.

Foto: Philip Gareth Fuller, ČTK/AP

Sadiq Khan spolu s manželkou Saadiyou před volební místností.

Článek

„Gratuluji Sadiqu Khanovi. Nemůžu se dočkat, až s vámi budu pracovat na tom, abychom vytvořili Londýn, který je spravedlivý pro všechny!” napsal na Twitteru ještě před oficiálním zveřejněním výsledků hlasování vůdce labouristů Jeremy Corbyn.

Khan dostal podle BBC přes 44 procent (přes 1,1 miliónu) hlasů, zatímco jeho soupeř 35 procent (přes 900 000). Protože vítěz nezískal nadpoloviční většinu, sčítaly se podle volebních pravidel ještě takzvané druhé preferenční hlasy, kde Khan zvítězil se 65,5 procenta (přes 160 000) hlasů, zatímco Godsmith jich dostal 34,5 procenta (skoro 85 000).

Voliči si na hlasujících lístcích vybírali, koho chtějí nejvíc a koho by si přáli, pokud by ten první nevyšel. Z této druhé skupiny se právě znovu přepočítávaly hlasy pro politiky na obou čelných pozicích. Volební účast byla 45,3 procenta.

Hrdý muslim a fanda Liverpoolu 

K hlavním rozdílným postojům obou kandidátů v kampani patřilo to, že Goldmith vyzýval, aby Britové hlasovali v červnovém referendu pro odchod z EU, zatímco Khan pro setrvání v unii.

Jednačtyřicetiletý Zac Goldmith se v kampani také snažil spojit Khana s islámskými radikály. Tato obvinění vůči pětačtyřicetiletému Khanovi ještě ve středu opakoval před poslanci i britský konzervativní premiér David Cameron.

"Jsem zklamaný, že konzervativci a Goldsmith se rozhodli vést negativní kampaň, která rozděluje. Jsem Londýňan, jsem Brit, jsem muslimského vyznání a jsem samozřejmě hrdý být muslimem. Mám pákistánský původ, jsem otcem, manželem, dlouholetým (fotbalovým) fanouškem Liverpoolu. Jsem tohle vše," řekl krátce před volbami Khan.

Starosta téměř devítimilionového Londýna, který je finančním, správním i politickým centrem Spojeného království, má v Británii velký vliv. Funkce je také dobrým odrazovým můstkem pro případné další státní funkce. [celá zpráva]

Syn řidiče autobusu

Pětačtyřicetiletý Sadiq Khan je synem pákistánského řidiče autobusu. Vyrostl spolu se sedmi sourozenci v sociálním bytě v jiholondýnském Tootingu. Vypracoval se na právníka a věnoval se lidským právům. Nyní zastupuje svou rodnou čtvrť v parlamentu. [celá zpráva]

Ve volbě starosty měl hned několik výhod. Londýn to tradičně táhne spíš k labouristům, osminu obyvatel tvoří muslimové a 55 procent nebělošští Britové. Okolo 35 procent obyvatel města, kde se prý mluví asi 300 jazyky, se narodilo v zahraničí.

Dosavadní oblíbený londýnský starosta Boris Johnson se rozhodl neusilovat o třetí mandát. Oznámil, že se chce věnovat se jiným funkcím v rámci své Konzervativní strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám