Hlavní obsah

Na tureckého novináře před soudem stříleli. Za publikování tajných dokumentů má jít do vězení

Istanbul
Aktualizováno

Na šéfredaktora tureckého opozičního listu Cumhuriet Cana Dündara před vynesením rozsudku v Istanbulu někdo třikrát vystřelil. Žurnalista je v pořádku. Soud ho ale poslal na téměř šest let do vězení za publikování tajných dokumentů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na šéfredaktora tureckého opozičního listu před soudem stříleliVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem v pořádku. Líčení bylo přerušeno před vynesením rozsudku. K útoku došlo poté, co jsme vyšli ven, abychom počkali na verdikt,“ řekl podle agentury AFP Can Dündar ještě než si vyslechl výši trestu.

Útočník postřelil jeho kolegu, který přinášel zpravodajství o soudu. Reportér je lehce zraněný na noze. Střelec už byl zatčen. Jeho totožnost zveřejněna nebyla.

Foto: Can Erok, ČTK/AP

Šéfredaktor tureckého opozičního listu Cumhuriet Can Dündar

Dündar čelil spolu s redaktorem listu Erdemem Gülem, žalobě ze špionáže a vyzrazení státního tajemství kvůli loňskému zveřejnění informací o údajných tureckých dodávkách zbraní syrským radikálním islamistům.

Dündar dostal za publikování tajných dokumentů téměř šest let vězení, Gül odešel od soudu s pětiletým trestem. Obvinění ze špionáže, za kterou jim hrozilo doživotí, byli zproštěni.

Ještě před vynesením výše trestu Dündarův právník oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Do nabytí právní moci mohou zůstat oba na svobodě.

Kritika z domova i zahraničí

Případ vyvolal kritiku od ochránců svobody slova i ze zahraničí. Podle právníka opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Mahmuta Tanala dokládá zpolitizování procesu i účast prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který v případu figuruje jako spolužalobce. [celá zpráva]

Erdogan už krátce po zveřejnění článku o dodávkách zbraní varoval, že jeho autoři "zaplatí tvrdou cenu".

Oba novináři se dostali za mříže už v loni v listopadu poté, co zveřejnili fotografie a video z ledna 2014, na nichž vozy se zbraněmi směřují z Turecka do Sýrie. Podle žurnalistů je vyslala turecká tajná služba MÍT, která tak chtěla podpořit syrskou opozici, včetně radikálních islamistů. Turecká vláda to popřela s tím, že auta vezla pomoc Turkmenům v Sýrii.

Kvůli kauze dodávek zbraní do Sýrie byla v Turecku loni zatčena i řada prokurátorů a policistů, kteří se podíleli na vyšetřování případu. Čtyři prokurátoři a jeden policejní důstojník stanuli před soudem již loni v říjnu, ale na případ bylo uvaleno informační embargo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám