Hlavní obsah

Půjdeme si vlastní cestou a vy si jděte svou, vzkázal Evropské unii Erdogan

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzkázal Evropské unii, aby nepočítala s tím, že kvůli zrušení víz pozmění protiteroristický zákon. To osmadvacítka žádala. Erdogan to prohlásil v živě odvysílaném televizním projevu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Evropská unie nás žádá o změnu protiteroristického zákona. V tom případě ale  říkáme: Půjdeme si vlastní cestou a vy si jděte tou svou,“ prohlásil turecký prezident.

Zda tím míní, že padá dohoda o vracení migrantů, ale Erdogan neupřesnil.

Právě zrušením víz Turci podmiňují pokračování ve výměně migrantů - vracení nepřijatých azylantů z EU do Turecka výměnou za přijetí uprchlíků, kteří mají právo na azyl v osmadvacítce.

Nebývale ostré vyjádření tureckého prezidenta přišlo dva dny poté, co oznámil svou rezignaci premiér Ahmet Davutoglu. [celá zpráva]

Dvojice měla ideologické spory a byl to právě Davutoglu, kdo dohodu s EU v Bruselu dojednával. Také na základě jeho diplomatického úsilí Evropská komise ve středu doporučila členským státům osmadvacítky, aby v případě splnění stanovených podmínek souhlasily se zrušením víz pro Turky. [celá zpráva]

Nejde jen o jeden zákon

Evropská unie Turecku kromě finanční pomoci ve výši 6 miliard eur (přibližně 162 miliard korun) a obnovení zmrazených přístupových rozhovorů za pomoc s migranty slíbila bezvízový styk, který by měl začít platit 30. června letošního roku. Stanovila si ale 72 podmínek, jež musí Ankara splnit.

Změna protiteroristického zákona je jednou z nich. Bruselu se nelíbí, že je zákon příliš přísný, přesněji, že umožňuje stíhat i ty, kteří z evropského úhlu pohledu teroristy nejsou.

Prezident Erdogan ale po tureckém parlamentu žádá, aby stávající zákon terorismus definoval šířeji. Mimo jiné i pokud jde o jednání kompliců teroristů. Podle kritiků návrhu může být ale nový zákon zneužit ke stíhání odpůrců tureckého prezidenta.

Krom protiteroristického zákona by navíc měla Ankara do konce června splnit ještě řadu dalších věcí. Například vytvořit podmínky pro účinnější boj s korupcí, ochranu dat, spolupráci soudů s unijními státy a spolupráci s Europolem.

Vzhůru k prezidentskému systému

Erdogan v pátek zároveň vyzval k rychlejšímu zavedení prezidentského systému, který podle něj učiní Turecko silnějším a stabilnějším. Referendum, v němž by měli občané změnu ústavy posvětit, turecký prezident slíbil předložit, co nejdříve to bude možné.

Erdoganova snaha o větší pravomoci pro hlavu státu, která je podle médií i jedním z důvodů demise premiéra Davutoglua, vzbuzuje u mnohých obavy z přílišné koncentrace moci, poznamenává ČTK.

Erdogan byl již před svým nástupem do nejvyššího úřadu v roce 2014 kritizován za autoritářský styl, který tehdy uplatňoval jako premiér, jímž byl od roku 2003.

Anketa

Jste pro obnovení zamrzlých přístupových jednání mezi Tureckem a EU?
Ano
1,9 %
Ne
98,1 %
Celkem hlasovalo 6263 čtenářů.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Související články

Erdogan se distancoval od islamizace ústavy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se ve středu distancoval od prohlášení předsedy parlamentu Ismaila Kahramana, že by připravovaná nová ústava měla opět...

Výběr článků

Načítám