Hlavní obsah

Silvestrovské sexuální útoky v Kolíně Alžířanům neprokázali, dostali podmínku za krádeže

– Kolín nad Rýnem • Aktualizováno

Proces s prvním obviněným ze sexuálního útoku o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem skončil částečným zproštěním obžaloby. Prokuratuře se nepodařilo prokázat, že by šestadvacetiletý Alžířan spolu s asi desítkou dalších mužů obestoupili kolemjdoucí ženu a osahával ji na intimních místech. Soud mu tak stejně jako jeho o tři roky mladšímu bratrovi uložil jen podmínku za krádež mobilu a přechovávání kradených věcí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud uložil alžírským bratrům jen podmínku za krádež mobiluVideo: Reuters

 
Článek

Skupina ženu podle obžaloby obestoupila v brzkých ranních hodinách Nového roku a dvě nebo tři minuty ji osahávala na intimních partiích. Evidentně tak činila „sexuálně motivovaným způsobem“, cituje BBC žalobce.

Obžalovaný svou vinu popřel a poškozená žena navíc nedokázala útočníka jednoznačně identifikovat. Státní zastupitelství tak bylo nuceno žalobu stáhnout.

Kvůli krádeži telefonu ale oba muži dostali šestiměsíční podmíněný trest.

Dvojice zůstala i po vynesení rozsudku ve vazbě, protože se s oběma muži vede řízení o vyhoštění z Německa.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Alžířan měl několik minut osahávat náhodnou kolemjdoucí.

Důkazy chybí i v dalších případech

Komentátoři se domnívají, že podobně problematické bude i prokázání dalších případů sexuálního napadení.

"Prohlédli jsme přes 1100 hodin videozáznamů, ale kvůli špatným světelným podmínkám a zmatené situaci na místě můžeme vykázat jen málo vyšetřovacích úspěchů," přiznal rozhlasové stanici WDR mluvčí státního zastupitelství Ulrich Bremer.

Do země nelegálně přicestovali loni v listopadu a nepodali žádost o azyl, podle prokuratury pouze chtěli přes německé území pokračovat v cestě do Británie.

Foto: Reuters

Třiadvacetiletý Alžířan měl ukrást mobilní telefon.

Ženy byly o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech napadány hromadně. Jen kolínská policie přijala přes tisíc trestních oznámení, z toho víc než 400 bylo kvůli trestným činům sexuální povahy, připomněla ČTK.

Podle policie byli mezi silvestrovskými útočníky převážně mladí muži severoafrického původu, část z nich žádala v Německu o azyl. Incidenty vyvolaly v zemi velké pobouření a přispěly i k poklesu vstřícnosti, kterou Němci vůči uprchlíkům ze začátku migrační krize projevovali.

Soudy se zatím zabývaly pouze obviněními z krádeže a vynesly převážně podmíněné tresty nebo trest veřejně prospěšných prací. První nepodmíněný trest vězení udělil soud v dubnu jednatřicetiletému Alžířanovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám