Hlavní obsah

Šéf demokratických senátorů: Trump šíří nenávist, své jmění zdědil a tají daňové přiznání

Washington

Předseda demokratické menšiny v Senátu Harry Reid ve čtvrtek tvrdě zaútočil na Donalda Trumpa, který bude republikánským kandidátem na amerického prezidenta. Podle nevadského senátora sice republikáni ve volbách utrpí debakl a demokraté by mohli opět ovládnout Senát, přesto však varoval před nadměrným optimismem a podceněním miliardáře.

Foto: Dave Kaup, Reuters

Donald Trump

Článek

„Od včerejška každý den několikrát myslím na to, že Donald Trump je republikánským kandidátem. Ještě jsem to nevstřebal, ale je to tak. Je to realita,“ řekl Reid.

Okamžitě na Trumpa a jeho stranu zaútočil, stejně jako to udělal před čtyřmi lety v případě kandidáta Mitta Romneyho: „Republikáni chtějí protiženského, protihispánského, protimuslimského, priotiimigračního, protidělnického miliardáře, který zdědil své jmění a šíří nenávist.“

Dodal, že nyní jsou republikáni Trumpova strana.

Nezveřejnil daňové přiznání

Na Trumpa zaútočil konkrétně i proto, že nezveřejnil své daňové přiznání a vysvětloval to tím, že je podroben auditu. „To je špatně,“ řekl Reid a dodal: „Figuruje v mnoha, opravdu mnoha soudních procesech.“

Trump, jehož Reid označil za „netvora”, by podle nevadského senátora měl zveřejnit svá daňová přiznání a veřejnost by se měla blíže podívat na jeho obchody.

Foto: Profimedia.cz

Nevadský senátor Harry Reid

Trump má ovšem zatím problém získat podporu republikánských špiček, podporu mu nevyjádřil předseda Sněmovny reprezentantů. Potřebuje ji, aby dosáhl na peníze tradičních republikánských sponzorů.

Demokraté získají většinu v Senátu, věří Reid

K podzimním volbám, kdy se hlasuje i o obsazení části Senátu, Reid poznamenal, že by demokraté mohli získat čtyři křesla, která jim chybějí k získání většiny: „Myslím, že by tento závod mohl představovat pro republikány debakl, ale nebral bych to jako dané, nemám přehnanou sebedůvěru, proto dělám všechno, co mohu, abychom získali zpět většinu.“

Trump si fakticky zajistil nominaci Republikánské strany do závěrečné etapy voleb stejně, jako má Clintonová téměř zajištěnou nominaci demokratů. Mnoho demokratických politiků je přesvědčeno, že prostořeký newyorský miliardář, muž bez politických zkušeností a s nevybíravým slovníkem, nemá v souboji se zkušenou Clintonovou šanci.

Anketa

Pokud byste byli Američané, hlasovali byste v prezidentských volbách pro:
Clintonovou pro její politické kvality
4,3 %
Clintonovou, aby nevyhrál Trump
37,8 %
Trumpa pro jeho politické kvality
3,5 %
Trumpa, aby nevyhrála Clintonová
54,4 %
Celkem hlasovalo 2478 čtenářů.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám