Hlavní obsah

Idea jednotného státu byla iluzí, kritizují současnou EU její špičky

Řím

Pochmurný obraz Evropské unie prezentovali ve čtvrtek v Římě šéfové tří velkých evropských institucí. Podle předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a předsedy Evropské rady Donalda Tuska osmadvacetičlenný blok strádá nedostatečným vedením a utápí se v nacionalistické politice.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Vedoucí představitelé EU v Římě

Článek

"Idea jednotného evropského státu byla iluzí," řekl Tusk. Podle Schulze EU trpí nedostatkem skutečných státníků.

Zvlášť skepticky se podle agentury Reuters vyjadřoval Juncker. "Máme Evropany na plný úvazek, pokud jde o to brát, a Evropany na částečný úvazek, pokud jde o to dávat," poznamenal bývalý lucemburský premiér s narážkou na nové východoevropské členy EU.

Bývalý polský premiér Tusk tento názor sdílel. Podle něj se noví členové často nejvíc staví proti společné migrační politice, a to "někdy velmi popuzujícím způsobem".

Juncker v projevu připomněl dobu, kdy Evropa směřovala k hospodářské unii a vytvářela společnou měnu euro. "Dřív jsme pracovali společně... vytvářeli jsme velký kus dějin. To je úplně pryč," řekl a postěžoval si, že občané zemí EU nerozumějí tomu, o co unie usiluje.

Politici v Římě debatovali o osudu Evropské unie na besedě, kterou uspořádal výbor německé ceny Karla Velikého, kterou v pátek převezme papež František.

Reklama

Výběr článků

Načítám