Hlavní obsah

Davutoglu končí ve funkci tureckého premiéra

Ankara

Turecký premiér Ahmet Davutoglu (57) kvůli sporům s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem končí ve funkci. Středeční jednání obou státníků nikam nevedlo. Davutoglu pak oznámil, že na nadcházejícím sjezdu vládní strany AKP nebude obhajovat předsednický mandát. To znamená, že přijde i o post premiéra.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

Deník The Financial Times v této souvislosti připomněl, že je role prezidenta podle turecké ústavy spíše ceremoniální a politickým lídrem země by měl být premiér. V případě Davutoglua a Erdogana je to ale naopak.

Podle BBC se Davutogluovi nelíbí, že chce Erdogan v Turecku zavést prezidentskou formu vlády.

Nejvýraznější politické postavy turecké politické scény se navíc rozcházejí i v názorech na další směřování vládní partaje i celého Turecka.

Spory se týkají mimo jiné pohledu na plánovanou změnu ústavy.

Předčasné volby nebudou

Deník Cumhuriyet už spekuluje i o možných nástupcích Davutoglua, mezi něž má patřit ministr dopravy Binali Yildirim nebo ministr energetiky Berat Albayrak, který je Erdoganovým zetěm.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdoganův poradce Cemil Ertem se podle agentury Reuters nechal slyšet, že předčasné volby v Turecku nejspíš vypsány nebudou.

Strana spravedlnosti a rozvoje si podle něj na sjezdu, který se uskuteční 22. května, zvolí nového předsedu, jenž zemi „bezpečně” dovede k řádným volbám. Ty se mají v zemi konat v roce 2019.

Komplikace pro Evropskou unii

Vývoj na turecké politické scéně představuje velké překvapení zejména v Evropské unii, pro kterou byl Davutoglu v posledních měsících hlavním vyjednávacím partnerem v rámci řešení migrační krize.

Le Monde uvádí, že spory mezi oběma politiky vypukly kolem migrační dohody Ankary s Evropskou unií. Davutoglu s Erdoganem ani neprobíral základní body svého vyjednávání s Bruselem, ať již šlo o požadavek na bezvízový styk či na zpětné přijímání blízkovýchodních uprchlíků, kteří se z Turecka dostali do Řecka.

Hrozící komplikace ve vztazích s EU kvůli Davutogluově odchodu naznačil již ve středu na internetu bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt, podle něhož důvěryhodnost turecké cesty do EU stojí a padá s nynějším tureckým premiérem.

Spekuluje se, že Erdogan a jeho okolí se začali obávat rostoucí popularity premiéra, který byl mimo jiné proti pronásledování novinářů kritizujících vládu a hlavně prezidenta.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zrušení vízové povinnosti je toužebným přáním mnoha tureckých obyvatel. Podle tureckého deníku Cumhuriyet roste Davutogluovi podpora také v turecké armádě, v tajných službách a v diplomatickém sboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám