Hlavní obsah

Rusko staví tři nové armádní divize a cvičí u Severního pólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko vytvoří tři nové armádní divize. Budou umístěny na západě a na jihu země a mají být protiváhou k vojenským posilám ve východních zemích NATO. Podle agentury TASS to ve středu oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Nové divize budou vytvořeny do konce roku a kasárna pro něj se už staví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenské cvičení speciálních čečenských jednotek u Severního póluVideo: AP

 
Článek

"Ministerstvo obrany přijímá řadu opatření s cílem čelit posilování sil NATO v bezprostřední blízkosti ruských hranic. Do konce roku se zformují dvě nové divize v Západním vojenském okruhu, jedna v Jižním vojenském okruhu," citovala ČTK Šojguova slova během porady s podřízenými.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu na přehlídce ke Dni vítězství

Vytvoření tří nových motostřeleckých divizí velení ruské armády avizovalo už v lednu. Podle agentury TASS mají být nové jednotky rozmístěny v okolí Rostova na Donu na jihozápadě země a ve Smolenské a Voroněžské oblasti na západě Ruska.

Každá divize má čítat okolo 10 000 vojáků.

U Severního pólu cvičí i Čečenci

Ruští vojáci v těchto dnech také provádějí cvičení u Severního pólu. Výsadkáři z pskovské divize tam společně se svými běloruskými kolegy přistáli přede dvěma týdny. Podle Moskvy trénují převážně přežití v extrémních podmínkách a koordinaci při záchranných akcích. Do cvičení se následně zapojila i speciální jednotka z Čečenska, doplnila agentura Reuters.

Reklama

Související články

Rada NATO - Rusko se sejde po dvou letech

Rada NATO - Rusko, která se kvůli propuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014 téměř dva roky nesešla, opět zasedne 20. dubna v Bruselu. Aliance v úterý...

Výběr článků

Načítám