Hlavní obsah

Šéf slovenské diplomacie Lajčák bude kandidovat do čela OSN

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovensko navrhne ministra zahraničí Miroslava Lajčáka na post generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN). Podle deníku Pravda by měl Lajčák kandidaturu oznámit v nejbližších dnech, možná už na středečním zasedání slovenské vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

Článek

„Kandidaturu schválí vláda a oficiální dopis s nominací odešle do newyorského sídla OSN,“ tvrdí Pravda.

S odvoláním se na nejmenovaný zdroj z prostředí nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie Pravda tvrdí, že s nominací Lajčáka čekal kabinet na schválení svého programového prohlášení parlamentem. To se stalo minulé úterý.

Možnou kandidaturu Lajčáka naznačoval slovenský premiér Robert Fico už na předvolebních mítincích své strany. Lajčák stál v čele slovenské diplomacie i v předešlé jednobarevné vládě strany Směr a svůj post obhájil i v současném koaličním kabinetu.

Deset kandidátů

Současnému generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi mandát vyprší letos v prosinci. O post šéfa OSN se spolu s Lajčákem bude ucházet deset kandidátů.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Generální tajemník OSN pan Ki-mun

Až sedm z nich je z východní Evropy. Není vyloučeno, že o tento post zabojuje také bývalý slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš, který je v současnosti šéfem mise OSN v Iráku.

Pravda upozornila, že v poslední době se ozývají hlasy, že v čele OSN by měla být žena.

Ve hře jsou Irina Bokovová, Bulharka, která řídí UNESCO, Natalia Ghermanová z Moldavska, která vedla tamní resort diplomacie, Vesna Pusičová, která zastávala stejný post v Chorvatsku a nyní působí jako místopředsedkyně parlamentu a bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Posledně jmenovaná má údajně největší šance uspět.

Reklama

Výběr článků

Načítám