Hlavní obsah

Dánská výstava vykreslí vrahy z Paříže a Bruselu jako mučedníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Pobouření vyvolala chystaná výstava „mučedníků“, jejíž autoři hodlají v Kodani přirovnat sebevražedné atentátníky z Paříže a Bruselu k Johance z Arku či k Sokratovi, kteří rovněž položili život za svou pravdu. Připravovanou expozicí, jež je částečně inspirována podobnou výstavou v Teheránu, se už zabývá dánská policie. Autoři se brání tím, že každý je hrdinou svého vlastního příběhu.

Foto: Profimedia.cz

Ibrahim El Bakraoui (vlevo) a jeho bratr Khalid na snímcích zveřejněných belgickou policií. Portréty, stručné vizitky a imitace osobních předmětů obou atentátníků budou součástí výstavy.

Článek

Součástí výstavy by měly být mimo jiné portréty bratrů Bakraouiových, kteří se v březnu odpálili na bruselském letišti, či Foueda Mohameda-Aggada, jenž v listopadu minulého roku rozpoutal masakr v pařížském hudebním klubu Bataclan a nakonec se tam také odpálil. [celá zpráva]

„Průvodce bude vyprávět o Fouedovi Mohamedovi-Aggadovi a událostech v Bataclanu. Místnost bude osvětlená a ozvučená a příběh bude vyprávěn více z jeho (teroristova) úhlu pohledu,“ vysvětlila podle deníku The Guardian Ida Grarup Nielsenová z umělecké skupiny The Other Eye of Tiger.

Foto: Handout, Reuters

Bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovy

Příběh bratrů Bakraouiových nebude součástí komentované prohlídky, jejich portréty, stručné vizitky a imitace osobních předmětů však ano. A to včetně černé kožené rukavice, v níž měl Ibrahim Bakraoui v bruselské letištní hale aktivovat detonátor bomby.

Mučedník je jen ten, co sám chtěl zemřít 

Příběhu potomka palestinských přistěhovalců Omara Abdela Hamida el-Husseina, který loni zastřelil v Kodani u kulturního střediska Krudttonden filmaře Finna Nörgaarda a u synagogy židovského člena ochranky Dana Uzana, se výstava věnovat nebude. Není totiž jasné, zda si přál zemřít, a tudíž zda šlo z pohledu islámských fanatiků o mučedníka, vysvětlila dále jedna z autorek výstavy Nielsenová.

Výstava by měla v Kodani probíhat od 26. května do 10. června letošního roku. Pokud ovšem nezasáhne policie. Tu na případ upozornil místní člen vládní strany Venstre (Levice) Diego Gugliotta.

„Vyobrazování teroristů jakožto hrdinů může přimět některé lidi, aby učinili poslední krok a přidali se k teroristické organizaci,“ vysvětlil Gugliotta na svém facebookovém profilu.

K vidění bylo i ztvárnění Breivikova manifestu

V místě konání vystupuje mimo jiné divadelní skupina, jejíž umělecký ředitel Christian Lollike v roce 2012 vyvolala rozporuplné reakce divadelní dramatizací manifestu norského masového vraha Anderse Breivika.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

„Skutečně nám jde o to, vystihnout pojem mučedník ze všech úhlů, jak to jen bude možné, a to v průběhu historie,“ vysvětlila Ida Grarup Nielsenová z umělecké skupiny The Other Eye of Tiger.

Reklama

Výběr článků

Načítám