Hlavní obsah

Polská vládní strana Právo a spravedlnost čelí zdrcující kritice

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenom tři bývalí polští prezidenti Lech Walesa (71), Aleksander Kwašniewski (61) a Bronislaw Komorowski (63) či expremiér a exministři zahraničí, ale už i předseda Evropské rady Donald Tusk (58) se připojili k tvrdé kritice polské vlády Práva a spravedlnosti (PiS).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski s Beátou Szydlovou, kterou strana nominovala na post premiérky.

Článek

Obviňují ji z „ničení demokracie v Polsku a poškozování mezinárodního postavení země“. Navíc upozorňují, že vláda premiérky Beaty Szydlové (53), která vzápětí po nástupu k moci paralyzovala Ústavní soud, „nemá v úmyslu zanechat ničení ústavního pořádku v zemi“.

„Členové nové vlády nedávno slibovali věrnost polské ústavě, ale dnes ji bez zaváhání ignorují. Až se bojím pomyslet, co se bude dít v Polsku zítra,“ prohlásil v rozhovoru pro Gazetu Wyborczu Komorowski.

Tusk se přestal držet zpátky

„Všechno začalo odstraněním vlajek Evropské unie z kanceláře premiérky Szydlové a pokračovalo narůstajícími konflikty s evropskými institucemi,“ dodal exprezident.

Tusk, který se od nástupu do funkce předsedy Evropské rady 1. prosince 2014 výrokům na adresu Polska bránil, nyní začal veřejně hájit mezinárodní instituce, které kritizují antidemokratické kroky polské vlády. „Hlavní je nedělat věci, které tu kritiku vyvolávají,“ vzkázal do Varšavy Tusk, který byl v letech 2007 až 2014 polským premiérem.

Lídři PiS reagovali prohlášením, že polská vláda nepodpoří jeho kandidaturu na další dvouapůlleté období ve funkci šéfa Evropské rady. „Neměl jsem, nemám a jistě nikdy ani nebudu mít podporu PiS, ale dokážu s tím žít,“ nechal se slyšet Tusk.

Do debaty o polské politice vstoupil i známý britský historik Norman Davies, který má od roku 2014 také polské občanství a je předním evropským pozorovatelem dění v Polsku. „Za vším špatným, co se nyní v Polsku děje, stojí lídr PiS Jaroslaw Kaczyňski. Jako jednočlenné politické byro rozhoduje o všem důležitém v zemi. Chová se přitom nejen jako bolševik, ale je i paranoidní. PiS pod jeho vedením je nejpomstychtivější politický gang v Evropě,“ uvedl na jeho adresu.

Až 78 % mladých nechce Szydlovou

Vedle toho však sílí také kritika vlády premiérky Szydlové. Podle posledního průzkumu agentury IBRiS, který zveřejnil deník Rzeczpospolita, 62 procent Poláků požaduje personální změny ve vládě a 58 procent respondentů hodnotí kriticky Szydlovou.

Nejradikálnější jsou v tomto ohledu mladí lidé ve věku 18 až 25 let, kteří přitom výrazně ovlivnili loňské vítězství PiS v parlamentních volbách. Pro rezignaci některých ministrů je 76 procent mladých, pro odchod premiérky dokonce 78 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám