Hlavní obsah

Odveta za útok Islámského státu. Dělostřelectvo a drony pozabíjely desítky radikálů

Ankara

Koalice vedená Spojenými státy podnikla v neděli odvetný úder dělostřelectva a bezpilotních strojů na pozice Islámského státu v Sýrii. Útok byl odpovědí na dopad tří raket na turecké město Kilis, kde utrpělo zranění 8 lidí. Spojenci pozabíjeli celkem 63 extremistů. Zničeno bylo 5 nepřátelských stanovišť těžkých zbraní a 6 vozidel, informovala turecká armáda.

Foto: General Atomics

Vyzbrojený MQ-1 Predator verze Gray Eagle se střelami Hellfire. Ilustrační snímek.

Článek

Server Voice of America s odkazem na turecké armádní zdroje doplnil, že turecké dělostřelectvo zlikvidovalo s použitím houfnic a raketometů 34 teroristů. Čtyři americké Predatory, které odstartovaly z turecké základny Incirlik, následně pozabíjely dalších 29 radikálů.

Server Newsweek připomněl, že si Turecko v souvislosti s nedělními útoky postěžovalo na nedostatečnou podporu ze strany západních spojenců.

Turecký ministr zahraniční Mevlüt Çavuşoğlu se ale minulý týden nechal slyšet, že Spojené státy zvažují rozmístění raketometů na turecko-syrské hranici.

Podle serveru The Daily Sabah první raketomety na místo dorazily už v pondělí, v květnu však mají být v příhraničí umístěny také mobilní americké baterie raket HIMARS. [celá zpráva]

Nejmenovaný představitel Newsweeku potvrdil, že to Američané zvažují, odmítl však potvrdit, že už je o věci rozhodnuto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám