Hlavní obsah

Londýn může mít prvního muslimského starostu. Favoritem je Sadiq Khan

– Londýn

Kandidát opozičních labouristů Sadiq Khan je favoritem ve čtvrtečních volbách londýnského starosty, který patří k nejviditelnějším politikům v Británii. Pokud se předpovědi potvrdí a Khan porazí konzervativce Zaka Goldsmitha, stane se prvním muslimem v čele západního velkoměsta.

Foto: ČTK/AP

Kandidát labouristů na starostu Londýna Sadiq Khan

Článek

Podle průzkumů vede pětačtyřicetiletý Khan před jednačtyřicetiletým Goldsmithem až o 20 procentních bodů. Jeho vedení není neočekávané nejen proto, že Londýn spíše tíhne k labouristům, ale i proto, že z 8,6 miliónu obyvatel kosmopolitní metropole asi osminu tvoří muslimové.

Stejně tak 55 procent Londýňanů spadá do kategorie "nebělošští Britové", připomněl deník The Financial Times. Asi 35 procent obyvatel města, kde se prý mluví asi 300 jazyky, se narodilo v zahraničí.

Diametrálně odlišné dětství

Khan i Goldsmith jsou rodilí Londýňané, jejich životní příběhy se ale diametrálně liší. Khan je synem pákistánského řidiče autobusu, narodil se spolu se sedmi bratry a sestrami v sociálním bytě v jiholondýnském Tootingu. Stal se právníkem zaměřeným na lidská práva a nyní zastupuje svou rodnou čtvrť v parlamentu.

Goldsmithův otec James byl úspěšný finančník a založil protiunijní stranu Referendum. Zac Goldsmith chodil do elitní školy v Etonu, tradičně se zaměřuje na ekologická témata a byl šéfredaktorem časopisu Ecologist.

Foto: Neil Hall, Reuters

Kandidát konzervativců Zak Goldsmith

Také zdůrazňuje, že i jeho rodina odráží londýnskou různorodost - jeho židovští předkové utíkali před Hitlerem. Má také muslimské synovce - jeho sestra Jemima si vzala pákistánskou kriketovou hvězdu Imrána Chána.

Přes odlišné osobnosti kandidátů jsou jejich postoje k volebním tématům poměrně blízké. Podporují větší investice do dopravy v přelidněném Londýně a především se shodují, že hlavním problém je nyní bydlení - nedostatek cenově dostupných bytů, prudce rostoucí nájmy a ceny nemovitostí, které vytlačují z města nejen chudé, ale stále více i příslušníky slušně vydělávajících středních tříd.

Khan podporoval radikály, tvrdí Goldsmith

Vzhledem ke kosmopolitnímu charakteru Londýna nebylo náboženství dlouho předmětem kampaně. Teprve její závěr poznamenala kontroverze kolem Goldsmithova obvinění Khana, že se několikrát objevil na několika veřejných událostech s radikálním imámem Sulimanem Ghanim a opakovaně poskytoval "platformu, povzbuzení a krytí" extremistům.

Goldsmitha v tomto směru podpořil i premiér David Cameron.

Související témata:

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Tower Bridge v Londýně

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Khan to odmítl s tím, že celý život bojoval s extremismem a obvinil Goldsmitha, že chce strašit Londýňany a vyvolat protimuslimské nálady nejen mezi bělošskými voliči, ale i mezi hinduisty a sikhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám