Hlavní obsah

Bavorsko zatím Merkelovou žalovat nebude, příliv uprchlíků polevil

Mnichov

Bavorsko zatím nepodá na spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové žalobu kvůli migrační politice. V pondělí to napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na vyjádření bavorského ministra spravedlnosti Winfrieda Bausbacka. Momentálně k žalobě není podle jeho slov důvod.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback (uprostřed) s uprchlíky v azylovém středisku v Mnichově

Článek

„Počty běženců klesají, tlak ustává. Fungování spolkové země Bavorsko není v současné době ohroženo,“ řekl Bausback.

Spolkovou vládu ale současně varoval, že podání žaloby v budoucnu není vyloučené. „Spolková vláda je vázána ústavou, aby zajistila účinnou ochranu hranic i přistěhovalectví,“ dodal. V azylové politice Bausback vyzdvihl postup Vídně.

Merkelová odmítla Seehoferovy výtky

Bausback současně kritizoval odpověď kancléřky na dopis, který jí bavorský premiér Horst Seehofer zaslal na počátku ledna. Vyjmenoval v něm všechny problémy a obavy, s nimiž se Bavorsko potýká kvůli uprchlické krizi, a pohrozil kancléřce podáním žaloby na vládu. [celá zpráva]

Země prosazovala zavedení ročních kvót pro počty běženců, které by bylo Německo schopné přijmout. Seehofer v dopise zmínil hranici 200 000 lidí, o tomto číslu se v minulosti opakovaně hovořilo.

Merkelová ale všechny výtky zemské vlády odmítla a trvá na tom, že spolková vláda žádné unijní ani německé právní předpisy neporušila. „Spolková vláda se vůbec nezabývala argumenty, které Bavorsko sepsalo,“ kritizoval Bausback. [celá zpráva]

Za tři týdny tolik, co loni za den

Vloni do Německa dorazilo 1,1 miliónu běženců, v současné době se proud migrantů téměř zastavil. Podle nejnovějších údajů zaregistrovalo Bavorsko, které je vstupní branou do Německa, za první tři dubnové týdny 4200 uprchlíků. To byl loni běžný počet za jediný den.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám