Hlavní obsah

Norsko slíbilo změny v postupu sociálního úřadu Barnevernet

– Oslo

Připravovaná ratifikace haagské Úmluvy o ochraně dětí přinese změny v případech dětí odebíraných v Norsku cizincům, prohlásila ve čtvrtek ministryně pro děti, rovnost a sociální začleňování Solveig Horneová. V některých případech by děti mohly být umístěny do rodin svých příbuzných v zahraničí, a nikoli do pěstounské péče v Norsku. Zahraniční vlády budou mít podle serveru The Local také možnost požádat o přístup k případům, které řeší norská sociální služba.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Od ledna se konaly po celém světě protesty proti práci norského úřadu Barnevernet.

Článek

"Pokud má dítě prarodiče nebo strýce a tety, kteří se o dítě mohou postarat v jiné zemi, a pokud samo dítě má na tuto zemi vazby, je možnost, aby rodina v zahraničí převzala péči," prohlásila Horneová. Každé takové umístění v cizině ale musí "být řešeno uvážlivě a musí být v nejlepším zájmu daného dítěte", dodala.

Norský krok vejde v platnost 1. července. Horneová také oznámila, že zadala úřadu, který má dohled nad zdravotnictvím v zemi, aby prověřil řadu případů, kdy sociální služba Barnevernet rozhodovala o odebrání dítěte. Podle norského deníku Aftenposten není účelem změnit rozhodnutí v těchto případech, ale dosáhnout zkvalitnění práce kritizovaného úřadu.

Intenzivní kritika úřadu

„Víme, že Barnevernet udělal spoustu dobré práce, ale je také často kritizován, buď že zasáhl příliš brzy, nebo že zasáhl špatným způsobem, anebo že zasáhl příliš pozdě," vysvětlila ministryně. "Chceme získat obrázek toho, jak tento systém pracuje, jak jsou řešena nucená odebrání a co se stalo v případech, kdy systém zklamal," dodala.

Oznámení norské ministryně přichází po intenzivních kritikách sociální služby Barnevernet jak z Norska, tak z ciziny. Od ledna se ve více než 60 městech světa konaly demonstrace, jejichž účastníci obviňovali Barnevernet z "únosů" dětí.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Protest proti jednání Barnevernetu v Rumunsku

Přistoupení k haagské Úmluvě o ochraně dětí z roku 1996 žádal po Norsku v lednu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vyjádřil se tak v souvislosti s případem dvojice chlapců Michalákových, které norské úřady odebraly české matce a kteří jsou nyní v norských pěstounských rodinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Norsko začalo pod tlakem omezovat Barnevernet

Norská vláda ve středu kvůli sporným případům odebírání dětí norskou organizací na ochranu dětí Barnevernet uvedla v platnost nová pravidla pro její činnost....

Výběr článků

Načítám