Hlavní obsah

Ekonomové: Integrace uprchlíků nesmí selhat, jinak Německo zaplatí až 10 biliónů

Berlín

Pokud se Německu nepodaří integrovat uprchlíky, může migrační krize zemi stát až 400 miliard eur (10,8 biliónu korun), tvrdí studie Centra pro evropský hospodářský výzkum (ZEW), citovaná serverem týdeníku Focus. V takovém případě pak bude potřeba razantně zvýšit daně, varují ekonomové ZEW. Pokud se ale integrace podaří, může to podle nich pro zemi znamenat v dlouhodobém horizontu zisk.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Společnost Siemens pořádá pro migranty rekvalifikační kurzy.

Článek

Jak vysoké výdaje Německo čekají, záleží na tom, jak rychle se podaří běžencům najít práci, získat kvalifikaci a začlenit do společnosti. Valná většina žadatelů o azyl má totiž pouze omezené základní vzdělání.

Studie Institutu německého hospodářství (IW) uvedla, že v roce 2014 měla za sebou čtvrtina všech žadatelů o azyl nanejvýš čtyři roky školní docházky. Studium na vysoké škole či nějaký druh odborného vzdělání zahájila zhruba třetina všech dospělých žadatelů o azyl. [celá zpráva]

Pokud by se rychlá integrace běženců nepodařila, uprchlíci budou německému státu působit víc nákladů, než kolik stát od migrantů v podobě sociálních odvodů a daní získá.

Německo může i získat

Německu tak hrozí do roku 2036 astronomické výdaje ve výši až 400 miliard eur v podobě nejrůznějších sociálních a dalších plateb. Pokud by se tato suma rozpočítala na jednotlivé obyvatele, každého včetně nemluvňat by to ročně stálo víc než 86 eur (2322 korun).

V opačném případě, tedy při rychlém zapojení migrantů do společnosti a na pracovní trh, by německé hospodářství mohlo z uprchlické krize profitovat.

„Stát by mohl získat dodatečné příjmy ve výši 20 miliard eur (540 miliard korun),“ tvrdí Holger Bonin z ZEW. Pro pozitivní vývoj bude proto rozhodující, aby uprchlíci rychle našli práci a dokázali se odborně kvalifikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám