Hlavní obsah

Marseilleská synagoga končí, bude z ní mešita

Novinky, jem
Marseille

Jednu ze synagog ve francouzské Marseille čeká náboženská přeměna. Ze židovského svatostánku se promění na muslimskou mešitu. Mohou za to stále výraznější demografické změny v tomto jihofrancouzském městě, kde se citelně zmenšila židovská komunita a naopak roste ta muslimská. Synagogu už muslimové koupili.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do synagogy Or Thora v jihofrancouzském Marseille

Článek

„Zhruba posledních dvacet let jsme svědky toho, že se židovská komunita rozmělňuje a odchází. Všichni máme stejného boha. Nejdůležitější je, abychom dosáhli souznění,“ vysvětlil zástupce marseilleské židovské komunity Zvi Ammar agentuře AFP.

To ale v Marseille prozatím nepanuje. Podle agentury Reuters to byl právě Ammar, kdo v lednu v souvislosti s rostoucími projevy antisemitismu vyzval židy, aby se do doby, „než bude lépe“, v oblasti Marseille vyvarovali veřejného nošení jarmulek.

Deset miliónů za modlitebnu 

Podle informací místního deníku La Provence byla synagoga Or Thora prodána již před několika měsíci, a to muslimské asociaci al-Badr za 400 tisíc eur, tedy v přepočtu přibližně 10,8 miliónu korun. První muslimové by se v ní měli modlit už za několik měsíců.

Zatímco židů kvůli sekularizaci, ale i emigraci do Izraele na jihu Francie ubývá, muslimů už je v Marseille tolik, že se nemají kde modlit. A otevření Velké marseilleské mešity, kterou slíbil starosta už v roce 2001, se neustále odkládá.

Asociace al-Badr už v ulici Saint Dominique, kde se synagoga Or Thora nachází, jednu mešitu má. Chodí do ní ale tolik lidí, že se věřící musí modlit na chodníku. Oproti tomu synagogu o kapacitě 250 lidí v poslední době navštěvovala jen asi desítka lidí.

„Měla symbolický význam. Ale židé se ve městě přestěhovali jinam... Taková je doba. V Marseille nemáme nedostatek synagog,“ popsal situaci předseda židovské obce Marseille-Provence Michele Teboul.

Tři sta mešit se staví

V Marseille žije okolo 850 tisíc lidí, přičemž k islámu se podle odhadů organizace Open Society Foundations hlásí 220 až 250 tisíc z nich. Praktikujících židů tam žije 70 až 80 tisíc.

Mešity nechybí jen v Marseille, ale v celé Francii. Podle prezidenta Francouzské rady muslimské víry Dalila Boubakeura je v zemi galského kohouta okolo 2500 mešit a dalších 300 je ve výstavbě.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V šestašedesátimiliónové Francii žije pět až šest miliónů muslimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám