Hlavní obsah

Švýcarská města řeší problém s otrávenými holuby

– Curychu

Radnice švýcarského Curychu a Basileje řeší neobvyklý problém s místními holuby. Ochránci zvířat opakovaně upozorňují na případy, kdy se ve městě objevili tito ptáci s peřím napuštěným nebo pomazaným jedem. Ohrožují tak chráněné sokoly stěhovavé a jiné dravce. A vypadá to, že za incidenty stojí chovatelé holubů.

Foto: Profimedia.cz

Podle ochránců za holuby s otráveným peřím nejspíš stojí chovatelé holubů.

Článek

„Trávení, zejména sokolů stěhovavých, kteří se množí velmi pomalu, je už mnoho let velkým problémem. V Basileji a Curychu jsme zaznamenali mnoho takových případů. A v některých regionech jde až o 50procentní úbytek populace,“ potvrdila serveru Local šéfka švýcarských ochranářů Christa Glauserová.

Motiv travičů není znám, podle ochránců ale za zabíjením ptáků nejspíš stojí chovatelé holubů. Ti pořádají soutěže o to, čí pták vydrží déle ve vzduchu a vrátí se dravcům navzdory.

Za výhru v takové soutěži může podle švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung majitel holuba získat až tisíc franků, což odpovídá téměř 25 tisícům korun.

Travič dopaden

Jeden z travičů už nedávno stanul před soudem a k činu se přiznal. Dvaačtyřicetiletý chovatel holubů si zakázaný pesticid přivezl ze Srbska, namazal s ním krk jednoho ze svých 200 ptáků a vypustil ho.

Měl ale smůlu. Ochránci přírody na vytipovaná místa nainstalovali kamery a útok zdokumentovali.

Bezpečnostní kamera zachytila, jak sokol otráveného holuba ulovil a svou kořist začal konzumovat na komíně. Padl však k zemi ještě dřív, než maso pozřel. Tělo sokola se pak stalo předmětem doličným, informoval Neue Zürcher Zeitung.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obžaloba teď pro traviče za obzvlášť kruté týrání zvířat žádá 11 měsíců vězení a pokutu ve výši čtyř tisíc franků (přes 98 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám