Hlavní obsah

Rež a rúbaj do krve. Bratislavskou čtvrtí zněla z rozhlasu gardistická píseň

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

„Rež a rúbaj do krve, nebude to poprvé, dokiaľ Slovák na Slovensku pánom nebude,“ znělo z pouličního rozhlasu bratislavské městské části Lamač v den výročí popravy prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa. Veřejným prezentováním této nechvalně známé gardistické písničky z období klerofašistického Slovenského státu se už zabývá slovenská policie.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Tiso

Článek

V pouličním rozhlase zazněla písnička 18. dubna v den 69. výročí popravy prezidenta Slovenského státu Jozefa Tisa. Starosta městské části Lamač Peter Šramko vysvětluje situaci „nevědomým jednáním v dobrém úmyslu“.

Písničku slovenských fašistů odehrál rozhlas v rámci pořadu věnovaného jubilantům. „Uvedení písničky nebylo recesistickým ani propagandistickým činem ze strany místního úřadu,“ říká Šramko. Pracovnice místního úřadu, která má na starost vysílání rozhlasu, si údajně nedala písničku Rež a rúbaj do krve do souvislosti s historií a s výročím Tisovy popravy. Starosta v reakci rozhodl, že písničky v pořadu jubilantům bude nově schvalovat osobně.

Ústřední svaz židovských náboženských obcí na Slovensku reagoval prohlášením, že v zemi se stupňuje akceptace neonacistické ideologie a extremistické projevy se postupně stávají na Slovensku přijatelnými. „Už název písničky Rež a rúbaj do krve něco napovídá,“ upozorňuje historička Katarína Zavacká.

Na tuto píseň pochodovali příslušníci Hlinkovy gardy. V průběhu války vznikaly i agresivnější verze této písně, namířené proti Čechům, Maďarům a Židům. „Rež a rúbaj do krve, po tej českej kotrbe,“ zpívalo se také.

Minuta ticha

Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marina Kotleby požádala předsedu parlamentu, aby si poslanci den výročí Tisovy popravy připomněli minutou ticha.

„Chtěl bych připomenout, že 18. duben je den, který se navždy zapsal černými písmeny do historie slovenského národa. V tento den před 69 lety došlo k hanebné justiční vraždě prvního prezidenta Slovenské republiky, kněze Jozefa Tisa,“ uvedl šéf LSNS.

Podle Kotleby byl v tento den „po zinscenovaném procesu a na politickou objednávku čechoslovakistů a bolševiků popraven jeden z největších velikánů slovenského národa“. Tisa označil za „mučedníka slovenské státnosti, obrany křesťanství proti bolševismu“.

Jozef Tiso

Narodil se 13. října 1887. Byl římskokatolickým knězem, československým a slovenským politikem, členem Hlinkovy slovenské lidové strany, ministrem československých vlád a předsedou vlády autonomních vlád Slovenska i vlády slovenského státu.

V letech 1939 až 1945 byl prezidentem Slovenského státu. Po válce byl československým Národním soudem odsouzen k smrti za vlastizradu a 18. dubna 1947 popraven.

Šéf parlamentu Andrej Danko se podnětem odmítl zabývat. Poslanci za LSNS si proto v tento den připnuli na saka alespoň černé stužky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám