Hlavní obsah

Místo setby nášlapné miny, zemědělci na Donbasu se úrody dočkají jen těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na východní Ukrajině sice platí křehké příměří, nebezpečí po bojích separatistů s armádou ale přetrvává. Vyrovnat se s ním musí i stovky zemědělců. Stejně jako loni často vůbec nemohou zasít, anebo si nejprve musí počkat na odminování polí.

Zemědělci na Donbasu nemohou využívat svá pole kvůli nevybuchlým minámVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Vojenské úřady dosud neumožnily přístup na pole. Musí vydat povolení,“ řekl stanici Svobodná Evropa zemědělec Viktor Rjabčenko, který hospodaří nedaleko města Mariupol.

Podle stanice se v oblasti Donbasu nachází více než 50 000 nastražených min nebo nevybuchlé munice a ani tam, kde úřady vydají zemědělcům povolení, není bezpečnost zaručena. „Čtyři traktoristé už padli za oběť,“ poznamenal Rjabčenko.

Úřady před čtyřmi měsíci ustavily speciální jednotku Baltik, která má oblast zbavit min. Za tu dobu její příslušníci našli přes 500 druhů min a nevybuchlé munice. Je to náročná a riskantní práce. „Obvykle bývá pod minou ještě druhá. Je to takové překvapení, kterému ženisti říkají MS-3. Je umístěna naspod vrchní miny a vybuchne, když se snažíte tu horní minu odstranit,“ řekl jeden z pyrotechniků.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle představitelů samozvané Doněcké republiky ukrajinská armáda „totálně“ zaminovala místa pod svou kontrolou. Separatisté se ale podle vlády zachovali úplně stejně. Statistiky ukrajinského ministerstva vnitra uvádějí, že kvůli minám na Donbasu přišly v uplynulém roce o život desítky lidí. Oběti jsou na obou stranách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám