Hlavní obsah

Zubař hrůzy, který ve Francii zmrzačil celou vesnici, dostal osm let

Paříž

Osm let za mřížemi má strávit nizozemský stomatolog, jemuž se pro jeho úděsné praktiky začalo přezdívat „řezník” či „zubař hrůzy”. Jednapadesátiletý Mark van Nierop stihl během své několikaleté praxe na francouzském venkově zmrzačit celou vesnici. Pacientům v Chateau-Chinon trhal zdravé zuby a lámal čelisti, čímž jim působil záněty a sepse.

Foto: Profimedia.cz

Mark van Nierop si obyvatele vesnice Chateau-Chinon nejprve získal. Postupně je ale téměř všechny zmrzačil.

Článek

Žalobkyně Lucile Jaillon-Bruová van Nieropa nařkla z toho, že svým pacientům ubližoval záměrně, protože mu činilo potěšení sledovat, jak trpí. Soud se přiklonil na její stranu a uložil trest, jaký žalobkyně navrhovala. Původně Nizozemci hrozilo až deset let vězení.

Kromě pobytu ve vězení bude muset stomatolog zaplatit pokutu 10 500 eur, což odpovídá téměř 284 tisícům korunám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zubař hrůzy při příjezdu k soudu Video: Reuters

Mark van Nierop podle soudu během „ordinování“ v departementu Nièvre zmrzačil nejméně sto lidí. Vykonával prý navíc neúčelné a cíleně bolestivé zákroky.

Krvácela jsem tři dny

„Napíchal mi sedm nebo osm injekcí a pak mi vytrhl osm zubů najednou, krvácela jsem tři dny,“ vypověděla 65letá Sylviane Boulesteixová, která k dentistovi, jenž si nechával říkat Mark, přišla, aby jí upravil zubní protézu.

Doktor hrůzy do vesnice Chateau-Chinon na malebný francouzský venkov nezavítal náhodou. Zubař v obci dlouhodobě chyběl, a tak se radnice rozhodla najmout odborníka z ciziny.

Pacienti jej nejprve přijali s otevřenou náručí. Jevil se jako sympaťák, který nedal ani ránu bez svého offroadu, velkého psa a doutníku, napsala BBC s odkazem na obyvatele Chateau-Chinon. Postupně se ale o jeho hrůzných praktikách po vesnici začaly šířit děsivé zvěsti.

Když skončil, trčely mi kusy masa

„Když se mnou skončil, odevšud mi trčely kusy masa,“ svěřil se agentuře AFP další pacient, dnes osmdesátiletý Bernard Hugon.

V roce 2011 vše vyvrcholilo hromadnou žalobou. Mark van Nierop však už v té době pobýval za oceánem, kam se – zřejmě vědom toho, co se chystá – narychlo odebral.

Nebylo mu to nicméně nic platné. Francouzští vyšetřovatelé jej vypátrali. Stopy vedly až do malé vesnice v kanadské provincii New Brunswick, kde byl van Nierop zatčen a na základě mezinárodního zatykače v září 2014 vydán do Francie.

Vydání se nicméně jednapadesátiletý zubař bránil, jak mohl. Kanadské úřady se snažil přesvědčit, že je šílený. Když si pro něj policie přišla, demonstrativně si podřezával hrdlo, později zase tvrdil, že je transsexuál a že si za mřížemi sáhne na život.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

O případném odvolání odsouzeného se francouzská média nezmiňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám