Hlavní obsah

Putin ocenil statečnost černobylských záchranářů

Moskva

Odvahu a obětavost sovětských záchranářů při likvidaci exploze v černobylské jaderné elektrárně ocenil v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Rozsah katastrofy se podařilo omezit jen díky „sebeobětování lidí, kteří plnili svou občanskou povinnost”, uvedl šéf Kremlu v poselství k dnešnímu 30. výročí katastrofy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Ukrajině si připomněli 30. výročí výbuchu v ČernobyluVideo: Reuters

 
Článek

Černobyl byl podle Putina „strašlivou katastrofou” a lekcí celému lidstvu, jejíž následky dodnes těžce dopadají na stav životního prostředí i na zdraví lidí.

„Rozsah tragédie mohl být nepoměrně větší, nebýt bezpříkladné statečnosti a obětavosti hasičů, vojáků a zdravotníků, kteří čestně splnili svou profesionální a občanskou povinnost. Mnozí z nich obětovali vlastní životy pro záchranu ostatních,” napsal prezident v prohlášení publikovaném na kremelském webu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jaderná elektrárna Černobyl a obloukový sarkofág, který bude po dokončení na inkriminované místo nasunutý. Foceno z města Pripjať.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nový sarkofág by měl být uveden do provozu v listopadu roku 2017.

Kolik je obětí?

Na množství obětí černobylské havárie z dubna 1986 se odborníci dodnes neshodují. Bezprostředně po explozi reaktoru, který leží severně od Kyjeva, zahynulo několik desítek lidí. Celkové počty obětí se pohybují od jednotek tisíc až po 125 000 mrtvých.

Pripjať a uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny z dronuVideo: pro Novinky Michal Kroužel

Uvnitř třetího bloku Černobylu - (s hudbou)Video: Novinky

Ukrajinská agentura Unian dokonce uvedla, že v důsledku katastrofy zahynulo 167 653 lidí, z nich 2929 se bezprostředně účastnilo likvidace následků ve zničeném provozu. Velitel černobylských záchranářů Leonid Těljatnikov zemřel v roce 2004 ve věku 54 let.

Foto: ČTK/AP

Zničený čtvrtý reaktor jaderné elektrárny Černobyl

Podle úředních údajů bylo po havárii z okolí elektrárny evakuováno 116 000 lidí, ze zamořeného území se vystěhovalo 230 000 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry z Černobylské jaderné elektrárny po výbuchuVideo: Reuters

Mnoho expertů se přiklání k názoru, že příčinou katastrofy byla chyba personálu, který se měl dopustit hrubého porušení bezpečnostních pravidel.

Podle ukrajinských médií ale mnozí odborníci zároveň soudí, že podíl na neštěstí měla i chybná konstrukce sovětského reaktoru, o jehož nedostatcích nebyla obsluha informována.

Foto: ČTK/AP

Památník obětem před černobylskou elektárnou

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Detailní fotografie havarovaného čtvrtého bloku. Zhruba uprostřed snímku můžete spatřit osobu v modrém pracovním úboru s rouškou přes obličej. Někteří zaměstnanci tu tedy pracují i v bezprostřední blízkosti místa havárie.

Související téma:

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám