Hlavní obsah

Maďarská ústava islamizaci zapovídá, hřímal Orbán v parlamentu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská ústava zakazuje islamizaci, protože základní zákon země chrání maďarský jazyk a kulturu. V parlamentu to v pondělí prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Uvedl rovněž, že ústava ukládá vládě, aby čelila jakékoli masové migraci, která by mohla poškodit zmíněné principy.

Foto: , ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán hovoří k zákonodárcům.

Článek

„Aby to bylo jasné a jednoznačné, mohu říci, že islamizace je v Maďarsku ústavně zakázána,“ řekl Orbán u příležitosti pátého výročí přijetí nové maďarské ústavy.

„Preambule ústavy ukládá podporovat a chránit naše dědictví, náš jedinečný jazyk, maďarskou kulturu i životní podmínky příští generace,“ zdůraznil.

„Máme právo si vybrat, s kým chceme a nechceme žít,“ dodal.

Foto: MTI

Projev Viktora Orbána v maďarském parlamentu

Předseda maďarské vlády konstatoval, že ústava klade kabinetu za úkol, aby zaručil bezpečnost občanů Maďarska. „Hranice je potřeba chránit a žádosti těch, kteří chtějí do Evropy, je potřebné projednat mimo území Evropské unie.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilegální přistěhovalce je potřeba neprodleně poslat zpět do bezpečných zemí nebo do bezpečných tranzitních zón,“ uvedl Orbán na slavnostní schůzi, které se ale nezúčastnili opoziční poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám