Hlavní obsah

Romka dostane za nechtěnou sterilizaci půl miliónu

– Košice
Právo, Ivan Vilček

Okresní soud v Košicích přiznal romské ženě odškodné ve výši 16 597 eur (asi 448 tisíc korun) za sterilizaci, kterou v roce 1999 bez jejího souhlasu provedli lékaři v košické univerzitní nemocnici L. Pasteura. Rozsudek zatím není pravomocný, nemocnice se proti němu odvolala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Potěšilo mě, že po více než deseti letech jsem se konečně dočkala zadostiučinění. Ačkoliv peníze mi mé zdraví a to, co jsem protrpěla, nevrátí, podle mě je však důležité, aby se ženy jako já domáhaly spravedlnosti. Chci povzbudit i jiné romské ženy, aby se nebály a bránily se, pokud jsou porušována jejich práva," uvedla poškozená žena.

Bezplatnou právní pomoc ji poskytla nevládní organizace Poradna pro občanská a lidská práva. Košický soud vynesl verdikt v únoru, ale zmíněná nevládní organizace o něm informovala až toto pondělí.

Byla v ohrožení života, tvrdí nemocnice

Lékaři ženu sterilizovali v roce 1999 během předčasného porodu. Nemocnice tvrdí, že zákrok byl proveden kvůli tomu, že byl ohrožen její život. Soud však v souladu s rozhodovací praxí Evropského soudu pro lidská práva potvrdil, že sterilizace není život zachraňující zákrok.

Žalobu, ve které si žena stěžovala, že sterilizace byla provedena bez jejího informovaného souhlasu a požadovala odškodné, byla podána v roce 2005. Soudy ji nejprve zamítly. Zvrat nastal v roce 2009, kdy se jí zastal slovenský ústavní soud. [celá zpráva]

V roce 2011 soud rozhodl o odškodnění ve výši 1500 eur (asi 40 500 korun), ale odvolací soud o dva roky později verdikt kvůli nízkému odškodnému zrušil.

Slovensko v minulosti u štrasburského soudu prohrálo několik sporů ohledně nucené sterilizace romských žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám