Hlavní obsah

Výsledek voleb v Rakousku je varování pro Merkelovou, píší v Německu

Drtivé volební vítězství Norberta Hofera, rakouského krajně pravicového kandidáta ohrazujícího se proti imigrantům, je varováním před posilováním radikalismu v Evropě, které by neměly stávající vlády včetně vlády německé kancléřky Angely Merkelové ignorovat. Shodují se na tom komentáře v evropském tisku.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Norbert Hofer

Článek

„Vítězství pravicově populistického kandidáta Norberta Hofera v prvním kole prezidentských voleb změní rakouskou politickou scénu jediným úderem – a možná i její základy. Poprvé od úspěchu Jörga Haidera v Korutanech se v důležitých volbách prosadil pravicový populista. Poprvé neuspěl žádný z kandidátů vládních stran,” napsal deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a Reuters

Výsledky 1. kola prezidentských voleb v Rakousku

Podle serveru magazínu Spiegel jsou volby „zúčtování s establishmentem“ a pro vládnoucí sociální demokraty a lidovce je to debakl, který podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung znamená konec velké koalice.

Příčina tkví v migrační krizi a dosavadním přístupu k ní, píší němečtí komentátoři a dodávají, že vývoj v Rakousku je varováním pro německou kancléřku Angelu Merkelovou a její vládu.

Zatímco rakouští komentátoři v prvních reakcích hovořili o „šokujícím” výsledku prvního kola prezidentských voleb, slovenský list Pravda upozornil, že rozhodování voličů ovlivnilo hned několik faktorů: uprchlická krize, rostoucí nezaměstnanost i časté veřejné rozpory koaličních partnerů. „Hoferovi z FPÖ nahrála nálada ve společnosti v souvislosti s migrační krizí,“ poznamenala Pravda.

Předáci krajní pravice mají radost

Hoferovo přesvědčivé vítězství je podle komentářů ve Francii dalším projevem posilování krajní pravice. Listu La Tribune neušla skutečnost, že FPÖ v europarlamentu spolupracuje s francouzskou Národní frontou Marine Le Penové, která také Hoferovi k vítězství veřejně pogratulovala. „Bravo, Rakušané!“ napsala na Twitteru.

Jedna z gratulací Le Penové do Rakouska

Hoferova FPÖ podle webu Metronews již loni v místních volbách překročila hranici 30 procent hlasů a nyní dosáhla nejlepšího výsledku od druhé světové války.

Předáci krajní pravice v Evropě mají radost. Hoferovi gratulovala nejen Le Penová, ale i další v čele s vůdcem nizozemské populistické pravice Geertem Wildersem. A raduje se i italská nacionalistická Liga severu, jejíž předseda Matteo Salvini se ohradil vůči nálepce populisty.

„Překvapuje mne a rozhořčuje povrchnost označení FPÖ jako xenofobní a rasistické pravicové strany. Kdo žádá svobodu, regulovanou migraci a jinou Evropu, je okamžitě odsuzován. Politická korektnost zabíjí pravdu a realitu," podotkl Salvini.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám