Hlavní obsah

Dějinný zlom v Rakousku: Do prezidentského úřadu má namířeno Hofer

Vídeň
Aktualizováno

V čele Rakouska nebude poprvé od konce druhé světové války lidovecký nebo sociálnědemokratický politik a na nejlepší cestě do prezidentského úřadu je zástupce krajní pravice Norbert Hofer. V nedělním prvním kole ho volilo přes 36 procent lidí. Hofer, který se vyhraňuje vůči imigrantům, by se mohl pokusit ještě víc zvrátit stávající poměr sil na rakouské politické scéně.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Norbert Hofer

Článek

Takový úspěch zaskočil nejen průzkumné agentury a komentátory, ale i samotného Hofera. „Vůbec jsem to nečekal,“ prohlásil poté, co vyšlo najevo, že druhého kandidáta zelených Alexandera Van der Bellena, s nímž se za pár týdnů utká v druhém kolem, porazil rozdílem 16 procent hlasů. [celá zpráva]

Zatímco Hofer dodal, že je „plný pokory“, předseda jeho strany Heinz-Christian Strache rovnou hovořil o nadcházejících velkých změnách. Podle něj se jedná o „historický výsledek“, díky němuž v Rakousku začínají „politicky zcela nové časy“.

Ačkoliv je prezidentská funkce v Rakousku především ceremoniální, prezident není bez pravomocí. Agentura DPA v té souvislosti poznamenala, že by se Hofer v prezidentském úřadu mohl také pokusit prosadit nové parlamentní volby a ještě víc tak zvrátit poměr sil v rakouské politice.

Hofer v předvolební kampani podle ČTK hrozil, že v případě zvolení využije pravomoci prezidenta rozpustit za určitých okolností parlament. Učinil by tak především v případě, že by vládnoucí koalice nedbala jeho doporučení ohledně přistěhovalectví.

V politice je už 20 let

Pětačtyřicetiletý Hofer měl být leteckým inženýrem. Pak se ale před dvaceti lety v nejvýchodnější spolkové zemi podél hranice s Maďarskem zapojil do politiky. Už tehdy vstoupil do krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ). V roce 2006 byl poprvé zvolen do parlamentu, kde v současnosti zastává funkci místopředsedy výboru pro legislativu.

Jeho vystupování je podle DPA umírněnější než projevy předsedy strany Stracheho, přesto Hofer sehrál klíčovou roli v utváření politiky strany proti imigrantům.

Hofer je otcem čtyř dětí. Od nehody při paraglidingu chodí o holi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám