Hlavní obsah

Rakousko zavede kontroly na hranici s Maďarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko začne v pondělí částečně kontrolovat hranici s Maďarskem. Kdo se bude chtít do země z této strany dostat, bude muset přes hraniční přechod a prokázat se platným dokladem. Země tak chce zabránit pašování lidí a omezit přechody hranice mimo oficiální místa.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Severní část rakousko-maďarské hranice bude od pondělí pod kontrolou

Článek

Zavedení kontrol se týká přechodů ve čtyřech burgenlandských okresech: Neusiedl am See, Eisenstadt, Mattersburg a Oberpullendorf, což odpovídá zhruba severní polovině hranice s Maďarskem.

"V závislosti na dalším vývoji může dojít k zavedení hraničních kontrol i v dalších okresech," uvedla policie, které bude s ostrahou zelené hranice pomáhat i vojsko. Vídeň navíc plánuje postavit na některých úsecích hranice plot.

Přísnější režim i s Itálii

Kromě Maďarska se Rakousko chystá zpřísnit režim také na hranici s Itálií. Na dálnici vedoucí Brennerským průsmykem před časem Rakušani zahájili stavební práce, jejichž cílem je zbudování krytého stání pro kontrolu za špatného počasí, ale i stavba plotu. Kontroly tu chce Vídeň zavést nejpozději 1. června. Itálie proti rakouským plánům ostře protestuje.

Rakousko se obává, že po uzavření migrační stezky západním Balkánem se otevřou nové alternativní trasy, mimo jiné právě přes Maďarsko a Itálii. V Libyi na cestu do Evropy podle Rakušanů nyní čeká asi 300 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám