Hlavní obsah

S Ruskem jsme se neusmířili, konstatoval šéf NATO

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance a Rusko mají zásadní neshody, které neodstranilo ani středeční jednání Rady NATO-Rusko, první za skoro dva roky. Novinářům to po schůzce na úrovni velvyslanců řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Mluvilo se o ukrajinské krizi i vývoji v Afghánistánu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„NATO a Rusko mají hluboké neshody. Dnešní jednání to nezměnilo. Nemůže být obnovena spolupráce, dokud Rusko nezačne dodržovat mezinárodní právo. Komunikační kanály ale zůstávají otevřeny,“ prohlásil Stoltenberg na tiskové konferenci po summitu NATO–Rusko.

Severoatlantickou alianci znepokojuje rostoucí agresivita ruských letounů a plavidel v mezinárodních vodách, které operují v blízkosti hranic některých států NATO.

Rusko zase kritizuje podle něj zbytečné posilování aliančních sil ve východních členských zemích, tedy postup, kterým NATO odpovědělo na stále asertivnější ruské chování.

Aliance během středečního jednání ruskému velvyslanci Alexandrovi Gruškovi opět potvrdila svou podporu Ukrajině a její územní celistvosti. "Spojenci neuznávají nelegální ruskou anexi Krymu," prohlásil Stoltenberg.

Podle NATO je také hluboce zneklidňující nárůst incidentů na východní Ukrajině a útoků na pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Spolupráce Ruska a Severoatlantické aliance byla přerušena před dvěma lety v reakci na ruskou anexi Krymu a podporu separatistů na východě Ukrajiny.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Foto: Novinky

.

Rada NATO–Rusko vznikla v roce 2002 jako společný konzultační orgán bloku a Moskvy. Rusko je v ní rovnoprávným členem a veškerá rozhodnutí jsou přijímána konsensuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám