Hlavní obsah

Lidé už mají Evropy dost, přehnali jsme to, přiznal Juncker

Štrasburk
Aktualizováno

Všechny ty normy, směrnice a předpisy z bruselské kuchyně už se lidem přejídají. Vedení osmadvacítky přijalo příliš legislativy, která patří do kompetence národních parlamentů, kritizoval unijní administrativu sám předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle jeho slov se Unie připravila o prestiž a osmadvacítka navíc kvůli přílišné byrokracii ztrácí ekonomickou atraktivitu.

Foto: Reuters

Předseda Evropské komise Jean Clude-Juncker.

Článek

„Domnívám se, že jedním z důvodů toho, proč se evropští občané odklánějí od evropského projektu, je fakt, že se v příliš mnoha oblastech pleteme do jejich soukromých životů. A děláme to v mnoha oblastech, kde by mohly lépe konat členské státy,“ prohlásil Juncker na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Slova nejvyššího unijního byrokrata, rýpl si deník The Daily Mail.

Nebývale otevřeně se předseda Evropské komise rozhovořil během interpelací britských europoslanců. Mluvil s vědomím blížícího se referenda o vystoupení Spojeného království z osmadvacítky a nedlouho po nizozemském referendu, v němž Nizozemci odmítli bližší vztahy EU s Ukrajinou.

Raději neděláme nic

Na dotaz europoslance Nigela Evanse, zda si Evropská unie uvědomuje rostoucí míru euroskepticismu napříč kontinentem, odpověděl Jean-Claude Juncker kladně.

„Nejsme slepí. A jak na to Evropská komise reaguje? Je méně aktivní,“ odpověděl Juncker a dodal, že Komise pod jeho vedením přijala daleko méně nařízení, než bývalo zvykem.

Úbytek spolupráce ale podle předsedy Evropské komise nesmí znamenat méně evropské solidarity. Nadále je prý potřeba prohlubovat spolupráci mezi státy osmadvacítky a to především v oblasti migrace a bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám