Hlavní obsah

Islámský stát udeří na plážích v jižní Evropě, napsal Bild. Italská tajná služba to popírá

Řím/Berlín
Aktualizováno

Další cílem Islámského státu se mají stát turisté na plážích ve Francii, Itálii a Španělsku. Teroristé plánují ukrývání bomb pod lehátka či slunečníky a chystají se i maskovat jako prodejci suvenýrů a občerstvení. S odvoláním na zdroje z německé tajné služby BND, která se odkazuje na jejich italské kolegy, to napsal deník Bild. Italská zpravodajská služba ale tyto zprávy podle DPA odmítla jako nepravdivé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nemáme ponětí, odkud tyto informace pocházejí," uvedla podle DPA italská tajná služba. A dodala, že takovéto zprávy by mohly jen zbytečně spustit poplach v již tak těžké době. 

Zdroj Bildu při tom řekl, že „může jít o zcela novou dimenzi terorismu, protože pláže nelze chránit“. Němci prý mají informace od italských kolegů, kteří je získali přímo od zdroje z nejmenované africké země.

Sebevražedné pásy nebo automatické zbraně podle něj teroristé plánují v noci ukrýt v písku. Přes den pak přijdou v přestrojení za zaměstnance hotelu, vyzvednou si je a rozpoutají masakr.

Nová strategie Islámského státu útočit na takzvané měkké, tedy nechráněné cíle má podle uvedeného zdroje souviset s finanční tísní, do níž se samozvaný chalífát dostal.

Konkrétně si prý teroristé vyhlédli jih Francie, Costa del Sol a pobřeží Itálie.

Na pláži džihádisté zaútočili už loni, kdy v Tunisku postříleli osmatřicet lidí, většinu z nich tvořili turisté. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Za útokem tehdy stála islámská radikální skupina Boko Haram z Nigérie, která má vazby na Islámský stát i na Al-Káidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám