Hlavní obsah

Ruské vojáky na Ukrajině odsoudili k 14 letům vězení

– Kyjev • Aktualizováno

Kyjevský soud v pondělí uložil dvojici ruských vojáků, kteří byli loni zajati na Ukrajině, trest 14 roků vězení za podněcování k terorismu. Proces s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem měl dokázat, že se Rusko aktivně účastnilo války o Donbas na východě Ukrajiny. Spekuluje se, že by odsouzení Rusové mohli být vyměněni za důstojnici ukrajinského letectva Nadiju Savčenkovou, kterou odsoudili v Rusku.

Foto: ČTK/AP

Jevgenij Jerofejev (vlevo) a Alexandr Alexandrov v soudní síni

Článek

Rusko tvrdí, že oba vojáci, údajně agenti vojenské rozvědky GRU, byli již z aktivní služby propuštěni a v Donbasu působili jako dobrovolníci. Zajati byli loni v květnu během průzkumné akce, při níž padl ukrajinský voják.

Média v Rusku a na Ukrajině dlouhodobě spekulují, že by verdikt nad oběma Rusy mohl odstartovat výměnu vězňů, v jejímž důsledku by se do vlasti vrátila důstojnice Savčenková.

Ta byla v Rusku odsouzena k 22 letům vězení za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů. Nyní drží hladovku a její zdravotní stav je podle advokáta velice vážný. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Naděžda Savčenková na snímku 4. března

Kreml v pondělí večer oznámil, že o osudu Savčenkové, Alexandrova a Jerofejeva telefonicky hovořili prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Petro Porošenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám