Hlavní obsah

Itálie bude poprvé soudit podle nového zákona o vraždě za volantem

– Řím
Právo, Josef Kašpar (Řím)

Prvním viníkem, který se bude v Itálii zodpovídat z trestného činu „vraždy v silničním provozu“, bude 52letá žena z Říma: minulý měsíc za volantem svého SUV narazila do skupiny čtyř cyklistů, způsobila smrt jednoho z nich a těžké zranění dalším dvěma.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K tragédii došlo na Via Aurelia asi 30 km na sever od Říma. Řidička přitom nejdříve z místa nehody ujela a teprve bratr ji přesvědčil, aby se vrátila a policistům přiznala.

Ač neřídila pod vlivem alkoholu či omamných látek, hrozí jí vysoký trest – několik let vězení pro neúmyslnou vraždu jedné osoby, těžké zranění dvou a pro opuštění místa činu a neposkytnutí pomoci postiženým.

V platnost totiž vstoupil nový zákon, jenž zavádí kategorii trestných činů „neúmyslné vraždy v dopravním provozu“ a zavinění „těžkého zranění či tělesné újmy způsobené v dopravním provozu“. Parlament přísnou novinku schválil i po silném tlaku veřejnosti volající po ostřejších sankcích proti neukázněným či přímo rizikovým řidičům.

Tvrdé tresty jsou správné
Graziano Delrio, ministr dopravy

Volání po tvrdších trestech za následky podobného chování v dopravě přitom stále sílí – paradoxně i přesto, že počet nehod i obětí v zemi během posledních let pomalu klesá.

„Tvrdé tresty jsou správné. Myslím ale, že ještě důležitější je výchova řidičů. Nejde jen o respektování zákazu požívání alkoholu či omamných látek, ale i nezodpovědného používání mobilů během řízení,“ komentoval situaci ministr dopravy Graziano Delrio.

Za zavinění smrti pod vlivem hrozí až 18 let

Zpřísněná hodnocení zaviněné dopravní nehody s výše popsanými následky dopadnou především na řidiče, kteří usednou za volant ve stavu silné opilosti

(1,5 promile), s tím, že pro řidiče nákladních automobilů a autobusů je tento limit zpřísněn na 0,8 promile. Totéž se týká osob, které řídí pod vlivem omamných látek.

V případě, že řidič pod vlivem způsobí smrt, čeká ho pobyt ve vězení po dobu pěti až 12 let. V případě, že je usmrcených více, může trest dosáhnout až 18 let za mřížemi. Za velmi přitěžující okolnost se považuje, pokud viník z místa nehody uprchne.

Není to pomsta rodin obětí, ale snaha přimět občany, aby byli odpovědnější a disciplinovanější
Matteo Renzi, italský premiér

Za závažný přestupek se nově považuje rychlost o 50 procent vyšší, než činí limit v daném místě. Velmi přísně se bude trestat jak projetí křižovatky či přechodu pro chodce na červenou, tak jízda v protisměru nebo předjíždění v blízkosti přechodu pro pěší.

Ve všech těchto případech – pokud dojde k úmrtí – hrozí viníkovi nehody vězení. „Není to pomsta rodin obětí, ale snaha přimět občany, aby byli odpovědnější a disciplinovanější,“ řekl premiér Matteo Renzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám