Hlavní obsah

Na Ukrajině přitvrzují střety mezi separatisty a armádou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Tvrdé střety jsou hlášeny z linie oddělující donbaské separatisty od území pod kontrolou vládních vojsk. Ostřelovány jsou desítky postů vládních sil i z minometů ráže 120 mm, které měly být podle Minských dohod od linie dotyku staženy. Separatisté oznámili jednu novou oběť ukrajinské palby.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci u Mariupole

Článek

Tisková agentura doněckých separatistů DNR-News uvedla v sobotu, že za posledních 24 hodin padl jeden příslušník milice neuznané Luhanské lidové republiky. Podle agentury ho zasáhla kulka vypálená ostřelovači.

Agentura dodala, že ve čtvrtek 14. dubna večer při ostřelování pozic milice separatistů u Kalininova zahynuli čtyři její příslušníci a zraněno bylo dalších osm. Údajně na ně byla vedena palba protitankovými řízenými střelami a palba z automatického granátometu.

Štáb vládní operace proti separatistům ATO v sobotu podle Ukrajinské pravdy naopak uvedl, že separatisté ostřelovali za posledních 24 hodin pozice vládních sil v 61 případech.

Stříleli po celé délce fronty od Šyrokyna na pobřeží Azovského moře až po Stanicu Luhansku na severovýchodě oblasti ovládané separatisty. Z minometů ráží 82 a 120 mm vypálili přes sto střel. V Sokolniků a Berezové použili separatisté i obrněné transportéry BMP a protitankové rakety.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník monitorovací mise OBSE u Horlivky dokumentuje nevybuchlý granát vypálený separatisty.

Tisková zpráva ATO uvádí, že v patnácti případech vládní vojska palbu opětovala.

Nejtvrdší bylo ostřelování v ze čtvrtka na pátek, kdy separatisté ostřelovali pozice vládních sil ve 104 případech, což představovalo nárůst oproti počtu útoků ze středy na čtvrtek o dvacet procent, uvedl web Ukraine Today.

Při středečních útocích separatistů byli zraněni tři ukrajinští vojáci, které zasáhla palba, další pět se jich zranilo, když jejich vozidlo najelo na minu, která explodovala, uvedl mluvčí ATO Andrij Lysenko.

Kvůli rostoucímu napětí instalovala monitorovací mise OBSE kamery u Doněckého letiště, které mají monitorovat dění.

Reklama

Výběr článků

Načítám