Hlavní obsah

Nepokoje ve Francii: demonstranti rozbíjeli výlohy, policie použila slzný plyn

Paříž

Ve francouzských městech se ve čtvrtek odehrály potyčky mezi mladými demonstranty protestujícími proti reformě zákoníku práce a policisty. V Paříži protestující dokonce rozbíjeli výlohy, informovala agentura AFP, podle níž byla zadržena zhruba dvacítka lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje ve FranciiVideo: AP

 
Článek

Výtržností se podle informací agentur AFP a Reuters v Paříži dopouštělo zhruba 300 lidí, kteří rozbíjeli výlohy a autobusové zastávky. V metropoli bylo zadrženo nejméně deset osob.

Zvláště napjatá byla podle AFP atmosféra na náměstí Republiky, kde maskovaní protestující házeli židle nebo lahve na příslušníky pořádkových sil, kteří odpověděli použitím slzného plynu. Mezi demonstranty byli podle policie nejméně čtyři zranění.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Policie proti protestujícím použila slzný plyn.

Během posledních dvou týdnů se v Paříži uskutečnilo několik nepovolených protestních pochodů, zatímco mladí levicoví aktivisté a anarchisté okupují část náměstí Republiky na východě hlavního města.

Podle průzkumů je proti navrhované reformě zákoníku práce většina Francouzů. Kritici odsuzují hlavně tři prosazované body, a to zavedení maximální výše odstupného v případě propouštění, zmírnění podmínek propouštění zaměstnanců z ekonomických důvodů a menší závaznost dodržovat pětatřicetihodinový pracovní týden, který socialisté prosadili v roce 2000.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Demonstranti odnášejí jednoho ze zraněných po potyčce s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám