Hlavní obsah

Alkohol je v Polsku k mání na každém kroku a je levnější než chleba

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Počet prodejen alkoholu v Polsku vzrostl za posledních pět let o 48 procent, čímž překročil hranici neuvěřitelného čtvrtmiliónu. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by jedna taková prodejna měla připadat průměrně na 1500 dospělých, jenže v Polsku je tento počet 5,5násobně menší, tedy jeden krám s alkoholem na 265 obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Západopomořanském vojvodství jeden obchod s lihovinami připadá ani ne na 200 obyvatel.

Většina z 250 tisíc prodejen má podle deníku Rzeczpospolita přitom otevřeno nepřetržitě 24 hodin denně. „Alkohol je k mání všude a kdykoli, navíc je podstatně levnější než čerstvý chléb a rohlíky. Za raritu se považuje 2600 metrů dlouhá ulice v městečku Karpacz poblíž českých hranic, kde funguje 48 prodejen, tedy v průměru na každém 54. metru.

Kšeft s pijatykou zaplavil zemi

Lavina obchodů s tvrdým pitím zaplavila nejen polské obce, ale rovněž menší a velká města. V historickém Krakově jich mají zájemci o lihoviny k dispozici kolem 2600 a ve Varšavě dokonce přes 3100. Kromě toho alkohol běžně prodávají stovky hotelů, restaurací, barů či diskoték.

Reklamy v jednom kuse ukazují, že v Polsku pijí všichni

„Z hlediska dostupnosti patří Polsku evropské prvenství. Podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) roční spotřeba stoprocentního alkoholu na jednoho dospělého Poláka dosahuje 10,5 litru a při současném trendu bude stoupat,“ upozornil portál Natemat.

„V Polsku se vždy hodně pilo, avšak v porovnání s minulostí spotřeba za uplynulé desetiletí ještě povyskočila směrem vzhůru,“ upozorňuje Krzystof Brzozka, šéf Agentury pro řešení problémů způsobených alkoholem.

„Na tomto kritickém stavu se podepsal i neutuchající festival pozitivní prezentace alkoholu. Reklamy v jednom kuse ukazují, že v Polsku pijí všichni, a jen tehdy, když vodka teče proudem, je dobrá zábava, protože konzumentům přináší nejen sílu, ale i uvolnění,“ dodal.

Za průměrný plat trojnásobně víc vodky než dřív

Nepsané heslo „Tady je Polsko, tady se pije s radostí“ ovlivňuje i rostoucí kupní síla obyvatel a poměrně laciné lihoviny. „Za uplynulou dekádu se za průměrný polský příjem dalo koupit dvojnásobné množství piva i vína a trojnásobek vodky ve srovnání s minulostí,“ shrnul Brzozka.

Počet prodejen alkoholu v Polsku za uplynulých pět let stoupl o 48 %
Obchodů s potravinami přitom ubylo o 20 procent
V zemi jsou 3–4 milióny alkoholiků. Na cirhózu jater jich ročně umírá kolem devíti tisíc
Roční ztráty státu kvůli následkům pití alkoholu obyvateli činí 41 miliard zlotých
Jinak zcela rozhádané PiS a PO společně chystají „antialkoholovou revoluci“

Škody způsobené následky pití alkoholu na zdraví a životech nabraly v Polsku dramatické rozměry. Jen na cirhózu jater umírá ročně kolem devíti tisíc lidí. V zemi žije 3,5 až čtyři milióny lidí, kteří popíjejí alkohol masívně, takže většina z nich už spadla do kategorie alkoholiků.

Na každý zlotý zisku z prodeje alkoholu vznikají státu ztráty za čtyři zloté. Náklady na léčení alkoholiků, jejich obvyklou pracovní neschopnost a s tím spojené sociální problémy jejich rodin dosahují ročně až 41 miliard zlotých (258 mld. Kč), uvádějí analýzy Hlavního statistického úřadu (GUS).

K tomu je třeba připočítat často zdevastované i životu nebezpečné prostředí kolem prodejen s celodenním provozem či trestnou činnost páchanou pod vlivem alkoholu.

Od léta má nastat radikální změna

Vládní Právo a spravedlnost (PiS) sice s opoziční Občanskou platformou (PO) bojují téměř v každé otázce, ovšem kromě záměru vyhlásit v zemi „antialkoholovou revoluci“. Společně připravují novelu zákona, který má dosáhnout postupného snižování počtu prodejen alkoholu. Omezit se má i jeho noční prodej a stíhat prodávání alkoholu podnapilým a mladistvým. Výrazně se má snížit rozsáhlá reklama alkoholu, a naopak podpořit zdravý životní styl bez něj. To vše se má

uskutečnit už do léta.

Prodejci alkoholu prohlásili, že omezení jim „zabrání svobodně podnikat“ a posilní ilegální výrobu alkoholu. „Ať už se stane cokoliv, nezdá se, že by mohla být situace ještě horší, než je. Situace už může být jen lepší,“ řekl v reakci na slova prodejců Brzozka.

Anketa

Jak často pijete alkohol?
denně
27,7 %
několikrát do týdne
18,5 %
několikrát to měsíce
15,5 %
výjimečně
25,3 %
alkohol vůbec nepiji
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2477 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám